Lifestyle

Pivo iz vlastitog želuca

Aside Banners

Pivo možete napraviti i sami – u vlastitom želucu!

Piše , Objavljeno

Čuli smo za sindrom samozapaljenja, ali da se u iznimno rijetkim slučajevima može fermentirati alkohol u vlastitom želucu, te se potom njime i napiti… e to je vijesti!

pivski trbuh

Svaki pravi ljubitelj kapljice zna da se alkohol dobiva fermentacijom škroba, pri kojoj se ovaj ugljikohidrat nizom kemijskih procesa pretvara u alkohol. Tu se usput događa još mali milijun drugih reakcija, te na kraju dobijemo piće odgovorno za veselje, sreću ali i poneki ljubavni brodolom.

No jedan je Teksašanin odlučio zaobići cijeli ovaj mukotrpni proces, te alkohol fermentirati u vlastitom želucu. Dobro, nije se radilo toliko o vlastitoj odluci, koliko je majka priroda umiješala svoje prstiće, ali sve je to stvar semantike. Naime, kao dugogodišnji proizvođač domaćeg piva, ovaj je tip nehotično u svoj organizam unio velike količine pivske plijesni, koja i inače živi u našem organizmu, ali u reguliranoj koncentraciji. Iz nekog se razloga ta plijesan kod njega namnožila (primjerice, nakon što antibiotici pobiju sve bakterije, plijesan naprosto cvjeta), te je počela fermentirati sav škrob koji bi on unosio u svoj organizam, djelujući pritom kao malena pivovara.

pivski trbuh

Uskoro su počele vrtoglavice i ostali simptomi laganog pijanstva, pa je čovjek otišao u bolnicu, gdje mu je izmjereno 0,37 promila alkohola u krvi. Prvo su mislili da potajno pije, ali daljnjim promatranjem otkriveno je da ‘pati’ od vrlo rijetkog sindroma (medicinski je termin auto-pivovarski sindrom, ozbiljno, proguglajte!) koji je do sada zabilježen svega nekoliko puta.

Na žalost, zbog specifične situacije koja dovodi do ovakvog stanja, nije moguće raditi istraživanja na većem broju subjekata, tako da za sada ne znamo mnogo o cijeloj ovoj medicinskoj misteriji. Liječnici pak upozoravaju da, iako se na prvi pogled čini kao idealno rješenje za svakoga ljubitelja alkohola, ovo nikako nije bezazleno stanje, te se infekcija plijesni može proširiti i izazvati trajna oštećenja unutarnjih organa. Zato, ne pokušavajte ovo kod kuće!

TAGOVIalkohol fermentacija piva pivo

Komentiraj