Klopa & Cuga

Love-hate odnos

Aside Banners

Stop pjeni u pivu? Znanstvenici su pronašli način kako se pomoću magneta riješiti pjene

Neki pivski snobovi tvrde kako je pjena kruna piva, da određuje kompletnu aromu. Neki hipsteri testiraju volumen svojih brkova umakanjem istih u pjenu piva. Mi ostali nismo toliko ludi za pjenom.

Piše , Objavljeno

Foto: Blondin Rikard, Creative Commons 2.0

Foto: Blondin Rikard, CC

Sa pjenom imamo love-hate odnos. Kao klinci smo u početku obožavali pjenu u koli, ali onda smo shvatili da više pjene znači manje tekućine u čaši. Tijekom odrastanja kolu je zamijenilo pivo, a mi smo nastavili hejtati pjenu.

Pjenušanje nastaje kada kvasac “inficira” zrna ječma u pivskoj sladnoj bazi. Kaže li se “pjenušanje”? Pjenjenje? No, dobro…

>> Provjeri još… Može li pivo zamijeniti vodu?

Mikroorganizmi u kvascu se primaju za ječam putem površinskih proteina zvanih hidrofobini i privlače ugljikov dioksid koji stvara pjenu. Pivari dodaju ekstrakt hmelja kako bi pokušali smanjiti pjenjenje. Ekstrakt hmelja se prima za hidrofobine prije nego što mikroorganizmi kvasca uspiju i pomisliti na to.

Belgijski znanstvenici su otkrili kako se hmelj rasprši u manje molekule kada se magnetsko polje primijeni na hmeljem obogaćenu mješavinu slada. To ih čini učinkovitijima u povezivanju s hidrofobinima, što im dopušta blokiranje više ugljikovog dioksida i smanjuje stvaranje pjene.

Tijekom testa u pravoj pivovari, magneti su toliko učinkovito smanjili pretjerano pjenjenje da su pivari morali koristiti znatno manje količine ekstrakta hmelja, što znači i manje troškove. Nažalost po krajnje potrošače i pivopije, to vjerojatno neće značiti smanjenje cijena piva. Zle megakorporacije će nastaviti ubirati tu paru.

Buduća proučavanja će istražiti mogu li isključivo magnetska polja smanjiti nastanak pjene na industrijskoj razini. A tko zna – možda komercijalna primjena ovih metoda u pivu pomogne u shvaćanju erupcija vulkana te zbivanja u ogromnim spremnicima tijekom potresa. Pivo spašava čovječanstvo? Može.

TAGOVIalkohol cuga pivo pjena proizvodnja

Komentiraj