Lifestyle

Banner 300

Planiraš se tetovirati? Moraš znati ove tri stvari prije nego ti igla dotakne kožu

Piše , Objavljeno

“Možeš nekome reći “ovo je loša ideja”, a oni će to svejedno učiniti. I izgledat će kao sranje, a onda će se žaliti.” – Chris DeBarge, tattoo majstor.

Napokon si se odlučio na svoju prvu tetovažu i točno znaš što i gdje želiš? Ili možda još uvijek tražiš inspiraciju? U tom slučaju može ti pomoći ekipa iz Tattoolista koja će te updejtati s najnovijim trendovima u tattoo svijetu.

No, u svakom slučaju, prije nego prvi put sjedneš na tattoo stolicu, trebao bi znati ove stvari o tetoviranju kako ne bi za par godina išao na uklanjanje tetovaže – a vjeruj nam, to je puno manje zabavniji i daleko bolniji proces.

1.Nikad, ali nikad odluku o tetoviranju nemoj donositi u trenutku ili pijan

Tetovaža je nešto što će biti dio tebe i s tobom zauvijek (osim ako je ne odlučiš skidati u kojem slučaju će ožiljak biti s tobom zauvijek) i bitno je da tu odluku ne donosiš impulzivno, ili još gore, intoksiciran.

Poput mog prijatelja s Tajlanda koji je nakon duge noći pub – crawlinga odlučio skupa s likom kojeg je upoznao iste večeri istetovirati njegovo ime na dupe (i drugi je napravio isto). Iako možda romantičnija priča od Twilighta, ni jedan ni drugi nakon triježnjenja nisu bili sretni svojim #yolo poduhvatom, a vjerujem niti njihove cure jednom kada su se vratili doma.

000tattoo

Sva sreća pa ovakvih likova, ako izuzmemo dvadesetinešto -britanske-backpackere-na svome proputovanju kroz Aziju i Stuarta iz Mamurluka, i nema previše. Ali zato ima jako puno onih koji odluku o tetoviranju donose nepromišljeno i olako te se povode brzoprolazećim trendovima i završe s lošim tribealom oko bicepsa ili tramp stampom iznad guzice.

Do sada se pokazalo da što veća euforija ili hype oko nekog novog tatttoo trenda, to je on više hejtan kasnije (cure, kako vam se sada sviđaju one lastavice?). Tako da, iako je dobro biti u toku s vremenom i trendovima, prilikom odabira tetovaže, nemojte ih slijepo slijediti.

Zapitajte se sviđa li vam se taj motiv i stil uopće ili vas je ponio neki kolektivni zanos? Također, mnogi preporučuju (i tattoo majstori i oni koji su se tetovirali i požalili) da jednom kada se odlučiš za određenu tetovažu pričekaš 6 mjeseci i ako ti se i dalje jednako sviđa – možeš se tetovirati bez bojazni (ili sa znatno manjom bojazni) da ćeš za nekoliko godina mrziti svoju tetovažu.

2. Izbjegavaj premale tetovaže

Sitne tetovaže već su neko vrijeme u modi, ali većina tattoo majstora će zakolutati očima kada im kažeš da želiš srce promjera 2 mm na zapešću, a mnogi će i odbiti tetovirati nešto tako maleno. Ne zato što misle da je tvoja tetovaža glupa ili neoriginalna (iako je) već zato što znaju da će to srce za nekoliko godina biti mrlja. I ne žele da kažeš kako su ti oni napravili tu mrlju.

Screenshot (583)

Chris DeBarge je tattoo majstor iz Bostona koji je u svojih 10 savjeta za Rocker rekao: Ako želite da ta stvar traje 30 ili 40 godina, ne možete je učiniti previše malom, mora biti lijepa i podebljana. Stari dečki su znali što rade kad su sve te tetovaže bile odvažne i jednostavne. Ne omalovažavam detaljne tetovaže koje neki ljudi rade danas, jer neki rade nevjerojatne stvari, samo sumnjam u dugovječnost toga.”

3. Tetovaže u boji su fora, ali…

Screenshot (585)

Na pitanje što napraviti jednom kada tetovaža krene blijediti i mijenjati boju, Chris kaže: “Nauči živjeti s time.” Jednako kao što se slike ulja na platnu moraju čuvati pod posebnim uvjetima kako bi što duže trajale, tako je i s tetovažama, s time da je njih puno teže očuvati budući da je koža izloženija suncu koji je glavni neprijatelj svake tetovaže.

“Ali uvijek mogu popraviti tetovažu”- kažeš?

To možete učiniti, ali ne možete to činiti svakih 5 godina, jer će prije ili kasnije koža postati ogroman ožiljak. Koža se ošteti svaki put kada to napravite tako da je ne možete stalno tetovirati na istom mjestu. Isto je i sa ponovnim bojanjem, to možete učiniti samo toliko puta prije nego koža postane sva jadna. Vidio sam ljude koji su popravljali tetovažu i po 4 puta i žele to opet napraviti, ali iskreno im kažem da nema smisla jer koža neće zadržati nikakvu tintu.

Izgleda da ne možeš spriječiti proces izbjeljivanja tetovaže, ali svakako ga možeš usporiti izbjegavanjem sunca, kaže Chris na svoj osebujan način: “Ionako biste uvijek trebali nanositi kremu za sunčanje, sunce će vas strpati u prokleti lijes!

TAGOVItetovaža tetoviranje