Lifestyle

Ništa crno, ništa bijelo

Aside Banners

Plavo vino iz Španjolske je najveći alkoholni hit godine

Sve pet, volimo mi naše graševine i merlote, ali nakon tisuća godina postojanja isključivo crnih i bijelih (dobro, i rosé), čini nam se kako je vrijeme za nešto novo!

Piše , Objavljeno

Ljeto je vrijeme mrzle pive, šarenih koktela i finog vina uz prekrasnu dalmatinsku večeru u nekakvoj konobici usađenoj u stare gradske zidine dok te osvježava lagani morski povjetarac. Ah, rastopili smo se od same pomisli na takvu idilu. No, ovog bi ljeta takva priča mogla biti nešto drugačija, prvenstveno kada se govori o onim “finim vinima”. Naime, restorani diljem svijeta bi uskoro mogli početi modificirati svoje vinske karte, jer bi se na njime uz klasična crna i bijela vina moglo naći i jedno plavo!

blue

 

Grupica mladih vinara iz Španjolske okupljenih u tvrtki Gik je, želeći stvoriti nešto novo, uzbudljivo i originalno, proizvela prvo plavo vino na svijetu, te su ga nazvali Blue Nun. Eklektičan je to proizvod nastao kombinacijom crnog i bijelog grožđa iz nekolicine španjolskih regija, poglavito La Rioje, Castilla-La Manche, Leóna i Zaragoze. Boja se dobiva iz indigo pigmenta koji se nalazi u kožici grožđa, uz maleni dodatak niskokaloričnog zaslađivača.

blue 3 blue 2

Samo vino navodno ima okus kao slatko bijelo vino, a morati ćemo ga sami probati kako bismo se u to i uvjerili. Za sada je dostupno samo u Španjolskoj, ali kako je izazvalo ogroman interes svjetske javnosti i ljubitelja fine kapljice, u pokretu su već ozbiljni planovi za plasiranjem na šire svjetsko tržište. Možda ga tako nećemo imati prilike piti ovog ljeta (barem ne na našim plažama), ali dogodine će se naše čaše bome zaplaviti!

TAGOVIalkohol blue nun gik originalno plavo vino španjolska vino

Komentiraj