Lifestyle

c c c

Aside Banners

Pola klinaca ne zna dejtati u stvarnom životu, tko je kriv za to?

Piše , Objavljeno

Nikada pozvati nekoga na piće ili van u mlađahnim godinama nije bila najjednostavnija stvar na svijetu, no istraživanja provedena u Velikoj Britaniji provedena na ozbiljnom uzorku dječaka i mladića od 14-24 godine pokazala je zabrinjavajuće rezultate. Čak 49% njih, a ovo slobodno možemo zaokružiti na polovicu, priznalo je kako zbog manjka samopouzdanja nije napravilo prvi korak kod osobe koja im se sviđa jer ne znaju kako dejtati u stvarnom životu. Tehnologija nam, čini se, neke stvari drastično olakšava, ali nas i poprilično zatupljuje. Klinci uglavnom komuniciraju isključivo preko pametnih telefona i aplikacija pa takav razgovor preuzima funkciju onog dominantnog i pravog, a stvarni život postao im je previše apstraktan. Naprosto ga ne znaju živjeti i ne osjećaju se ugodno i poznato na tom terenu.

Sex Ed GIF - Find & Share on GIPHY

Ok, treba napomenuti kako istraživanje nije provedeno od strane kakve renomirane institucije već Axe brenda, no ionako teško da klince itko poznaje bolje od tog groznjikavog dezića. A teško i da je itko pretjerano iznenađen rezultatima. Uostalom, popularnost Netflixove zabavne mladenačke serije ‘Sex Education’ dobro oslikava te i takve tinejdžerske probleme. Kao i junaci iz serije, tako i mladi često savjete i samopouzdanje traže na krivim mjestima. Nezanemarivih 32% ispitanih misli kako će, barem kad je seks u pitanju, puno toga naučiti iz pornića. Upravo zbog ovog i sličnih problema, brend je odlučio udružiti snage s Netflixom i pokušati spasiti što se spasiti da i to od omladine koja ne zna kako bi razgovarala sa simpatijom osim emojijima i gifovima. Držimo im fige.

Ono što je u seriji uspijevalo seksualnoj terapeutkinji, doktorici Jean Milburn, koju je sjajno utjelovila Gillian Anderson, ova suradnja pokušat će ostvariti s klincima i izvan malih ekrana. Edukacija kroz zabavne i duhovite anegdote likova iz serije možda i nije loša ideja, no teško da će ta simpatična inicijativa uspjeti ‘zamaskirati’ sve ono zbog čega je uopće do problema i došlo. Jer 46% mladih ljudi do 24 godine danas smatra kako ne razumije pravila dejtanja, kako se ponašati na susretu niti što se od njih točno očekuje. Internet i Google donose im na pladnju bezbroj mogućnosti istraživanja problema, no baš zato što su izvori na svakom koraku teže je filtrirati one kojima se može vjerovati i odlučiti kako na kraju postupiti. Uostalom, ako se alarm nije upalio nakon što je 29% ispitanih mladića odgovorilo kako će radije biti single nego pristupiti osobi koju simpatiziraju, onda nešto svi skupa radimo krivo.

Na sami spomen ove inicijative, mnogobrojni komentari na društvenim mrežama išli su u pravcu kako već ionako sje*anu generaciju Z, koja ima deformirane prste od pametnih telefona, pokušavamo ‘popraviti’ njihovim metodama. No 2020. ipak, logično je, gaji malo drugačije metode odgoja i edfukacije od onih prije par desetljeća, vrlo čestih na ovim prostorima. Ako je opcija broj 1 da te nacvrcani otac i stric odvedu u najbližu birtiju na pikado pa ti nakon četiri zidarska piva sramežljivo i vokabularom 12-godišnjaka objašnjavaju kako se je*e, onda mladim i nesigurnim klincima ipak savjetujemo da se drže edukativnog sustava za moderne pahuljice.

TAGOVIdating dejtanje muško ženski odnosi pb