Lifestyle

Aside Banners

Znamo da mrziš ponedjeljak, ali je li to zaista najgori dan u tjednu?

Piše , Objavljeno

O njemu su napisani romani, tisuće gifova i motivacijskih postera, a rijetko koja generacija prezire jadni ponedjeljak kao što to revno u 21. stoljeću čine milenijalci. Ok, teško je zamisliti da je ponedjeljak u doba industrijske revolucije bio omiljen, ali prijatelji vas nisu zasipali na društvenim mrežama turobnim postovima o početku neminovnog novog radnog tjedna i time počeli upropaštavati vaš sljedeći tjedan još u popodnevnim satima nedjelje. Kako se ponedjeljak bliži sve je gore pa i sami lako zapadnemo u tu odvratnu kolotečinu i nedjelje navečer postale su nam najgore još od vremena kad je ponedjeljkom prvi sat ujutro bila fizika. Pa ipak, vikend je svetinja i ne može se mjeriti s petodnevnim prokletstvom radnog dijela tjedna, ali iskustvo nalaže da postoje ogromne razlike u ljudskom ponašanju i raspoloženju ponedjeljkom i petkom.

Monday blues je nepobitno povratak u surovu realnost života, ali ponekad ga je na entuzijastičnom valu kvalitetnog vikenda puno lakše izgurati. Petak je nagovještaj vikenda, dan kad ćemo vrlo često izaći, otići na piće ili večeru, zaružiti ili se opustiti te kao takav sigurno kotira u bolju polovicu tjedna, no vratimo se na pitanje iz naslova – je li ponedjeljak zbilja najgori? Jer mi bismo se kladili da je utorak još gori, a s tim se načelno slažu i neka od postojećih istraživanja. Ponedjeljak je još uvijek sami početak tjedna, ljudi su opušteniji, vaše tjedne obaveze još uvijek itekako stignete nadoknaditi, a i odmorniji ste. Prava naplata za mnoge stiže tek u utorak, tvrde psiholozi. Nitko više ne želi slušati o tome što ste bindžali, gdje ste jeli, plesali, pili ili putovali. Ako je ikad itko i želio, dodali bismo mi, ali poanta ima smisla.

Srijeda kao polovica tjedna već je huge boost u glavi. Dojam da je pola radnog tjedna za nama, makar i samo na papiru, većini je informacija koju svaki put iznova rado osvijeste. Zato je srijedu kudikamo lakše izgurati. Dodatni elan oni među nama bez bračnog partnera, djece, psa, kredita i ostalih faktora stabilnosti, rado će iskoristiti za koju čašicu. Social drinking, je*iga. Tješimo se. Ako smo ovako nikakvi i grozni odradili 60% radnog tjedna samo je nebo granica. Neslomljivi smo. Još samo dva dana. Što su još samo dva dana naspram dugačkog i divnog vikenda pred nama, koji također traje samo dva dana, ali hej, sad nije trenutak za crne misli. Pobijedili smo srijedu.

Četvrtak. Kod onih avanturističkog duha kolokvijalno nazivan i ‘malim petkom’. Što je najgore što se može dogoditi ako zaružite u četvrtak? Doći ćete na posao zgužvani u petak, ali jedan dan svi možemo odraditi s glavoboljom. Ili se bar još uvijek tješimo da je tako. Sama ta fleksibilnost četvrtka čini ga sasvim solidnim danom. Doduše, najčešće na poslu treba malo ‘stisnuti’ jer već sad znamo da ćemo sutra dva sata žvakati gumene lignje iz dostave, a glava će nam već debelo biti u subotnjim i nedjeljnim planovima, ali četvrtak apsolutno ima svojih čari.

Petak. Čim napišete ‘petak’ odmah se osjećate barem malo bolje. Glavni problem s petkom ustvari je što je tek za četiri dana i to mu trenutačno poprilično zamjeramo. Podsjećamo, danas je naime ponedjeljak, ali glavu gore. Po našoj, ali i teoriji sve više milenijalaca, pravi pakao ionako nam stiže tek sutra u utorak. #SorryNotSorry

TAGOVImrzimo ponedjeljak pb ponedjeljak tjedan