Dizajn

Barem je etično... donekle!

Ovo je prava ekološka osviještenost: Biste li nosili krzno pregaženih životinja?

Piše , Objavljeno

Malo je onih koji još uvijek podržavaju uzgajanje i ubijanje životinja radi krzna, ali što ako se to krzno dobiva od strvina s asfalta? Ne hvala, ali tko voli…

petit mortNećemo glumiti nekakve moralne vertikale, ali kada se govori o uzgajanju i ubijanju životinja radi krzna nema puno priče: radi se o zastarjelom, barbarskom i nemoralnom postupanju koje bi u 21. stoljeću jednostavno trebalo zabraniti. Sada barem živimo u vremenima kada postoje i više nego prihvatljive alternative ovakvim modnim dodacima i možemo biti ponosni što smo takvu praksu gotovo u potpunosti iskorijenili, ali jedna je Amerikanka pronašla način kako u cijeloj ovoj situaciji sačuvati i ovce i novce!

Pamela Paquin se tako već godinu dana bavi proizvodnjom raznih odjevnih predmeta od pravog krzna životinja, ali umjesto da ih uzgaja i ubija, ona ih iskorištava kada su već uginule. Točnije, glavni izvor njezinog krzna su nesretne živine koje su završile pod kotačima automobila i kamiona na cestama Nove Engleske, a na ideju je došla iz čistog očaja. Ne znajući što bi sa svojim životom i kako zaraditi koji dolar, odlučila je oderati strvinu rakuna na kojega je slučajno naletjela i od njega napraviti opasač. Iako je odrasla na farmi gdje joj rješavanje mrtvih životinja nije bilo ništa strano, ipak je trebala smoći puno hrabrosti za takav korak, a nakon nespretnih početaka sada ima dobro uhodan biznis.

fur

U dogovoru s lokalnim službama koje se rješavaju pregaženih životinja ona od studenog do veljače skuplja strvine i zamrzava ih, a kada ih ima dovoljno odvozi ih do čovjeka koji se bavi prepariranjem kako bi ih oderao. Krzno zatim obrađuje, a nesretnu živinu pokapa, kako sama tvrdi, “s velikim poštovanjem“. Nakon nekoliko tjedana nastaju zanimljivi dizajnerski predmeti poput opasača, šubara, šalova, mufova, rukavica i kaputa, a uglavnom se radi o krznu rakuna. Tu i tamo se nađe i neki medvjeđi komad, a Pamela tvrdi kako je najveći hit krzno vidre. Svoju je kolekciju nazvala Petite Mort (“mala smrt” na francuskom), a pojedini komadi koštaju i preko 1 000 dolara! Možda zvuči pomalo jezivo, ali nije ništa gore od klasičnih načina dobivanja krzna, a definitivno je daleko etičnije. Još samo kada bi njezini kupci nekako mogli objasniti udrugama za zaštitu životinja kako je njihovo krzno “ekološko” prije nego što dobiju kantu crvene boje po glavi, Pamela bi postala prava modna revolucionarka!

TAGOVIdizajn krzno moda odjeća petit mort pregažene životinje strvina životinje

Komentiraj