Lifestyle

Pimp my cesta

Aside Banners

S trakama koje svijetle u mraku ova pametna autocesta izgleda kao da je ispala iz ‘Trona’

Piše , Objavljeno

Možda svijet Trona nije najidealnije mjesto za život, ali njegove bismo ceste vrlo rado voljeli vidjeti u stvarnom životu!

cestaNa primjeru “lebdeće” staze za bicikliste već smo se uvjerili kako Nizozemci znaju kako unijeti inovacije u promet (dok su kod nas kružni tokovi i dalje cestovni čudnovati kljunaš), a sada su po prvi put uspješno testirali i u primjenu pustili Smart Highway (“pametna autocesta“), koncept koji bi dosadni, stari asfalt trebao uvesti u 21. stoljeće.

Pod vodstvom nizozemskog dizajnera Daana Roosegaardea i patronažom Heijmans Infrastructurea u promet je tako nedavno pušten prvi stadij ove “pametne autoceste” na dionici N329 u Ossu, a tih je nekoliko početnih desetaka kilometara iscrtano fosforescentnom bojom, koja tijekom dana “skuplja” Sunčevu energiju, da bi ju po noći emitirala u vidu tirkiznog sjaja. Trake mogu svijetliti otprilike 8 sati, što je sasvim dovoljno za gluho doba noći, a vjeruje se da bi ovakav način označavanja cesta trebao znatno povećati vidljivost i sigurnost u prometu.

Glowing at Night – promo video:

Ako sve prođe po planu, i ostale bi ceste u Nizozemskoj (a onda i u svijetu?) mogle početi koristiti ovu tehnologiju te bi s vremenom bilo moguće primijeniti i neke druge zanimljive ideje, poput traka koje mijenjaju boju ovisno o uvjetima na cesti ili znakova koji se automatski adaptiraju ovisno o vremenu i prometu. Istina, i dalje tu ima nekih problema koje treba rješavati (kratak vijek fosforescentne boje, nedostatak sunca), ali moramo priznati da ovako na prvu izgleda jako kul!

TAGOVIcesta dizajn fosforescentno interaktivno Nizozemska svjetleća cesta

Komentiraj