Lifestyle

Da, ako se seksaš 8 sati

Aside Banners

Sagorijeva li seks dovoljno kalorija da preskočimo teretanu?

Piše , Objavljeno

Svaka tjelesna aktivnost, pa čak i prinašanje onog komada masne svinjetine ustima, sagorijeva kalorije, a seks nije iznimka. No jesu li igrice pod plahtama dovoljne?

sexNegdje krajem prošlog stoljeća se proširilo vjerovanje kako je za sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma klasično mrčenje jednako efikasno kao odlazak u teretanu. Kao i mnogim neistinitim “činjenicama” i urbanim legendama, to možemo zahvaliti senzacionalističkim medijima i serijama poput Seks i grad, a ovakvo se pogrešno vjerovanje toliko ukorijenilo da je gotovo pa postalo dogma. Istina, za seksanje je potrebno potrošiti određenu energiju što znači i sagoriti nešto kalorija, ali kalorije se troše same od sebe čak i dok čitate ovo, pa ne viđamo često programe tjelovježbe koji se sastoje isključivo od sjedenja pred knjigom ili računalom.

sex 2

Znanstvenici su izračunali kako 25 minuta seksa (je li to malo ili puno, procijenite sami) muškarca košta prosječno 100 kalorija, a ženu 69. Kada u obzir uzmemo kako u jednom običnom hamburgeru ima oko 500 kalorija, jasno je kako bi se žena morala oprašivati barem dva sata kako bi riješila samo taj jedan obrok! Naravno da je odlazak u teretanu ili bilo kakva tjelovježba daleko efikasnija, a tu računamo čak i obično hodanje, koje sagorijeva duplo više kalorija.

sex 3

Ipak, kada već spajamo ugodno (seks) sa korisnim (tjelovježba i sagorijevanje kalorija), možemo malo poboljšati rezultate nekim vrlo jednostavnim manevrima. Sat vremena ljubljenja tako sagori 68 kalorija, što nije puno, ali bome se ne radi niti o nekom teškom fizičkom poslu. Jest da je balenje od 60 minuta previše za većinu ljudi (osim srednjoškolaca i friških parova), ali ako tu ubaciš i lagane sklekove (ono, cura je nad dečkom i spušta se da ga cmokne, pa se opet digne) nekakav peting i kakvu oralnu stimulaciju, možda se nekako izbije onaj komad torte koji si pojeo/pojela za ručak. Ista stvar je i sa seks-pozama, koje uz laganu modifikaciju postaju prava vježba. Primjerice, misionarski položaj je izvrsna prilika za muškarca da planka ili radi mutirane sklekove, a žena također vježba core odupiranjem svog tijela njegovom nabijanju. A da ne pričamo o nekakvom “jahanju” ili sličnim stvarima… Dakle, seks može biti dodatak našoj tjelovježbi, ali ipak bi ga trebalo kombinirati s nečim konkretnim. Osim ako ne smislite nekakav način kako se seksati i raditi bench u isto vrijeme!

TAGOVIdijeta energija kalorije mršavljenje seks teretana tjelovježba

Komentiraj