Lifestyle

Sarkazmom do boljeg sutra!

Banner 300

Sarkazam je dobar način kako poboljšati svoju kreativnost i otuđiti one koji ga ne kuže

Piše , Objavljeno

Iako sarkastični ljudi obično nisu među omiljenima u društvu, prednost je što je njihov “otrovni jezik” itekako povećava razinu opće kreativnosti. Nismo mi to izmislili, tako kaže znanost!

sarkazamZa neke je sarkazam jedini pravi način suočavanja sa svijetom i ljudima oko sebe i ne mogu zamisliti dan bez da opale kakav zajedljivi komentar prema 43. fotografiji prijateljice koja misli kako je kadar njenih bataka s pogledom na more nešto vrijedno divljenja, dok su drugi potpuno cijepljeni protiv ovakvog načina ophođenja. Zato valjda ljude i dijelimo na one koji kuže sarkazam i one kojima je on uvredljiv, a izgleda kako ovi potonji i dalje prevladavaju. Neka ih… sarkastična gamad svojim “ruganjem” možda neće dobiti hvalu javnosti, ali će zato itekako poboljšati svoje kreativne kapacitete!

Istraživači s nekoliko cijenjenih sveučilišta su tako proveli istraživanje o utjecaju sarkazma na određene mentalne sposobnosti ispitanika i to tako da su pokusne kuniće podijelili u tri skupine: one koji su se upustili u sarkastičan razgovor, one koji su se ophodili na normalan i iskren način te one koji su ostali neutralni (kontrolna skupina). Svi su u svojem ophođenju s drugim ljudima morali slijediti određene smjernice, a odmah nakon obavljenog dijaloga svima je dano da riješe niz specifičnih testova.

sarcasm

Rezultati su pokazali kako je sarkastična skupina mnogo bolje rješavala testove kreativnosti, a objašnjenje za to je prilično jednostavno: kako bi čovjek razumio i upotrijebio sarkazam, mora razmišljati kreativno te raspoznavati često vrlo suptilne implikacije i ignorirati ono što je očito. Znanstvenici su također ustanovili kako je sarkazam samo jedna od karakteristika koje mogu utjecati na kreativnost, a među ostalim u tu skupinu spadaju i introverzija, skepticizam i sanjarenje. Naravno, sarkastična osoba ne mora biti nužno i kreativnija jer takve stvari nikada nisu 100% sigurne, ali da postoje određene poveznice… postoje! Zato, sarkastični trolovi, izađite iz svojih mračnih kuteva i pokažite se svijetu bez imalo srama… sada vaše otrovne strelice napokon imaju metu koju vrijedi gađati!

PS: I dalje stoji ona stara mantra kako je sarkazam jedna od odlika inteligentnih ljudi, a sada, koliko je to točno, procijenite sami…

TAGOVIinteligencija kreativnost ponašanje psihologija sarkazam

Komentiraj