Klopa & Cuga

Njam ili fuj?!

Aside Banners

Sladoled koji svijetli u mraku novi je hit gurmana diljem svijeta

Piše , Objavljeno

Volite sladoled, a dosta vam je klasičnih čokolada-vanilija-voće kombinacija? Nema problema, za nemalu svotu možete uživati u svjetlećem sladoledu!

sladoled koji svijetli u mraku

Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovako nešto pojaviti na tržištu, a kroz sljedećih nekoliko godina nas nesumnjivo očekuje prava navala prehrambenih namirnica koje svijetle u mraku. No, sladoled je probio led i među prvima iskoristio sve blagodati genetskog inženjeringa i sinteze proteina. Mmmmm, sintetski proteini…

Britanski poduzetnik Charlie Francis prije nekoliko je dana tako predstavio prvi sladoled koji svijetli u mraku, a takav efekt postiže zahvaljujući proteinima meduze, jednom od svojih glavnih sastojaka. Taj protein reagira na visoku temperaturu jezika, što uzrokuje povišenje njegove pH vrijednosti, a to pak dovodi do svijetljenja sladoleda. Ta je pojava poznatija kao flourescencija, a efektna je bilo na kazaljkama sata, bilo u omiljenom na desertu. Science, bitch!

Naravno, postoje i neke mane cijele ove priče, a glavna je cijena jedne kuglice, koja se penje na nevjerojatnih 225 dolara (oko 1200 kuna). To je i razumljivo, s obzirom da je sinteza proteina meduze poprilično skupocjen proces (možda da izmisle nekakvu varijantu mužnje meduza?), a obavlja ju jedan znanstvenik u Kini. Da, baš… znanstvenik… Ipak, tako visoka cijena ne sprječava sladokusce diljem svijeta da probaju ovu neobičnu poslasticu, a navodno se već sada može naći u nekim elitnijim restoranima.

Inače, Francis ima tvrku koja se zove Lick Me I’m Delicious, a specijalnost im je proizvodnja ovakvih neobičnih hladnih slastica. U ponudi su tako već imali okuse poput svinjskog pečenja, janjetine s metvicom i cheddera, a u planu su nevidljivi sladoled i najvrući sladoled na svijetu. Mi još uvijek pokušavamo probaviti ovo svinjsko pečenje…

TAGOVIbizarna hrana bizarno fluorescencija hrana meduza neobična hrana sladoled koji svijetli u zraku znanost

Komentiraj