Lifestyle

Piškimo kao curice

Aside Banners

Sprema nam se prava revolucija: Sve više muškaraca piša sjedećki i to uopće nije loše!

Piše , Objavljeno

Mokrenje stojećki je jedan od glavnih faktora definicije muškarca (jeeeej, tako smo napredni!), ali čini se kako bi i taj barbarski čin uskoro mogao postati stvar prošlosti.

mokrenjePrepoznati “pravog muškarca” je donedavno bilo prilično lako: hrpa dlaka na mjestima na kojima ih ne bi trebalo biti, neprirodna ljubav prema mesu, alkoholu i sisama te pišanje stojećki, Viking style! No, davno su prošla vremena krutih barbara i muškarčina koje su golim rukama trgale grizlije na pola pa se sada depiliramo, jedemo zelenjavu i pazimo na tuđe osjećaje, ali barem nam je ostalo to pišanje, zar ne? Hmh, izgleda da ne, jer sve veći broj muškaraca diljem svijeta počinje obavljati “malu nuždu” sjedećki, čineći tako još jedan korak prema potpunom izjednačavanju spolova. Je li to samo gotovo simboličan čin rješavanja naših iskonskih barbarskih nagona ili dobro isplanirana akcija feministica koje od mužjaka žele napraviti plahe i podatne curice?

mokrenje 1

Po svemu sudeći, obje su tvrdnje donekle točne, a izgleda kako osim same dogme po kojoj “pravi muškarac mora mokriti stojećki jer to muškarci rade” i nema previše razloga zašto bismo to trebali raditi. Pogotovo je to slučaj u razvijenijem dijelu svijeta, gdje se ljudi više ne moraju toliko brinuti o hrani, pitkoj vodi, krovu nad glavom ili borbi za goli život te se mogu orijentirati na neke stvari koje prije i nisu bile toliko bitne, poput higijene prilikom obavljanja nužde. U Zapadnoj Europi, prvenstveno Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i skandinavskim zemljama tako već 10-ak godina traje sve agresivnija kampanja da muškarci mokre sjedećki, bilo na javnim mjestima gdje to potenciraju gradske vlasti, bilo u svojim domovima gdje se za to zalažu sve više feminističke nastrojene majke, žene i djevojke. Izgleda kako su zapišane daske i pločice dojadile svima, a ispašta naša muškost…

mokrenje 2

Pokret za sjedeće uriniranje dobiva sve više podrške i u Sjevernoj Americi, Australiji i Aziji, no kod njih je glavni razlog tome nešto drugačiji. Naime, pošto je njihov kanalizacijski sustav drugačiji od europskog i uglavnom (ponavljamo, uglavnom) podržava nešto više razine vode nego kod naših školjki, mnogo je veći problem prskanja vode prilikom mokrenja iliti “splash back” pa tako brojke pokazuju da je, primjerice, 49% oženjenih Japanaca 2007. godine piškilo sjedećki, što je porast od čak 34% u odnosu na 1999. godinu. Je li ovo uistinu neka nova moda koja se sprema pokoriti svijet? Možda je moda, ali definitivno nije nova, jer se i islam u nekim od malo strožih interpretacija hadisa (smjernica za život) već stoljećima zalaže za mokrenje u sjedećem ili barem čučećem položaju i to gotovo isključivo iz higijenskih razloga. Valjanih protuargumenata uistinu nema pa možda i možemo probati kako to funkcionira… ili se ipak nećemo tako lako odreći jedne od posljednjih “pravo muških” rituala!

TAGOVIbarbarski higijena mokrenje muškarac pišanje urin uriniranje wc zahod žena

Komentiraj