Lifestyle

Sir vrjedniji od zlata

Aside Banners

Srbi rade najskuplji sir na svijetu i to od magarećeg mlijeka, a kilogram košta 12 tisuća kuna

Piše , Objavljeno

Naši istočni susjedi još jednom pokazuju i dokazuju kako se uz malo umješnosti i truda od prirodnih bogatstava koje imamo da napraviti dobar biznis, bez potrebe da sve rasprodajemo ili uništavamo.

sirU ni po čemu pretjerano posebnom srpskom rezervatu prirode Zasavica djeluje jedno od svakako najzanimljivijih i najunikatnijih gospodarstava na ovom području, ono za proizvodnju sira od magarećeg mlijeka. Na malenoj farmi u samom parku prebiva 15 ženki magarca spremnih na mužnju, koje dnevno proizvedu oko 4 litre mlijeka zbog čega se već u tom stadiju radi o iznimno skupocjenoj sirovini koja postiže cijene i do 400 kuna po litri, a koristi se prvenstveno kao vrlo hranjiva namirnica i prirodni ojačivač imuniteta. No domišljati su se Srbi sjetili kako ovo mlijeko mogu iskoristiti za neke druge stvari, pa je tako nastao unikatni sir od magarećeg mlijeka Pule.

Za pola kilograma ovog sira je potrebno oko 12 litara mlijeka, a cijene gotovog proizvoda na tržištu se kreću oko 12 tisuća kuna po kilogramu, što Pule čini najskupljim sirom na svijetu. Razlog tome je svakako posebna receptura i rijetka sirovina koja se dobiva isključivo od autohtonih balkanskih magaraca, a valja napomenuti i kako ti magarci daju vrlo oskudne količine mlijeka te se moraju musti ručno i to po tri puta dnevno. Inače, Pule sir je na cijeni među gurmanima zbog svog specifičnog intenzivnog mirisa i prirodne slanoće, a uz malo bolji marketing možda postane i novi svjetski kulinarski hit.

sir 3Nekoć je cijeli prostor Balkana (uključujući i nas) bio prepun magaraca i magareće je mlijeko bilo vrijedna sirovina, ali mehanizacijom je sve to nekako palo u zaborav pa sada tovare možete naći samo u tragovima. Ovakvi proizvodi ne samo da omogućuju lokalnom pučanstvu da zaradi nešto love, već ukazuje i na potrebu da se ove plemenite životinje i neke tradicijske vrijednosti ovih prostora sačuvaju od zaborava i uništenja. Možda ti jadni magarci imaju i neke druge vrijednosti i kvalitete, osim da budu turistički rekvizit za naslikavanje?

 

TAGOVImagarac magareće mlijeko mlijeko sir sir od magarećeg mlijeka srbija

Komentiraj