Lifestyle

Nemojte nam bacati krafne u oči!

Aside Banners

Statistika pokazuje kako svi koji tvrde da ne gledaju televiziju – lažu!

Iako je u današnje vrijeme nepopularno reći kako dobar dio slobodnog vremena provodimo gledajući televiziju, statistika je neumoljiva.

Piše , Objavljeno

Svatko od nas sigurno ima barem jednog pretencioznog prijatelja ili prijateljicu koji tvrde kako ne samo da ne gledaju televiziju, nego ju čak niti ne posjeduju. Ako nemate takvu osobu u svom životu, vjerojatnost je da ste ta osoba upravo vi. I gotovo je sigurno da lažete sami sebe, ali i sve oko vas. Jer ukoliko ne živite u nekakvoj pećini, u zadnjih ste nekoliko dana proveli nekoliko sati gledajući televiziju. Možda ju niste gledali na klasičnom TV prijamniku, ali ste ju gledali!

Novo istraživanje agencije Nielsen je tako pokazalo kako prosječni Amerikanac gleda otprilike četiri i pol sada televizijskog programa dnevno, a jedino što se u zadnjih nekoliko godina promijenilo jest način na koji se on gleda. To što se novi nastavak Game of Thronesa gleda na laptopu ili se vijesti kupe iz video isječaka koji iskaču na Facebooku i dalje spada u kategoriju televizije, tako da nema mjesta zavaravanju. Naravno, i dalje je dominantni medij upravo klasični TV, ali vidljivo je kako posljednjih godina naglo raste uporaba live TV-a putem interneta, gledanje preko tableta ili smartphonea i slične fore.

tv

Kada se malo pobliže sagledaju trendovi, jasno je što je 2015/2016 bilo u porastu u odnosu na godinu prije. Vidljiv je tako ogroman postotni porast primjene tableta, smartphonea, konzola i interneta putem računala, dok blagi pad bilježe DVD i TV program uživo.

tv 1

Još je jedan iznimno bitan podatak kako po prvi put u povijesti (barem što se tiče SAD-a) više od polovice američkih kućanstava ima neki oblik pretplatničkog videa na zahtjev (Netflix, Hulu i slični servisi), dok klasične snimalice ili stagniraju ili polagano izumiru. Ako se ovakvi trendovi nastave, nije upitno kako nam slijedi novo doba u načinu gledanja televizijskog programa, a moramo priznati kako nam se tako nešto itekako sviđa.

tv 2Netko bi mogao reći da je to Amerika i kako je kod nas situacija daleko drugačija, ali kada uzmemo u obzir koliko je piratstvo u našim krajevima i dalje prisutno, nekako sve dođe na isto. Stoga je vrijeme da si svi skupa priznamo kako živimo u društvu u kojem je televizija u bilo kojem svojem obliku i dalje dominantni medij i kako uistinu rijetko tko stvarno “ne gleda“!

TAGOVIgledanje televizije medij smartphone tablet televizija TV; program

Komentiraj