Stil

NIKE pomaže.

Banner 300

Nike ostvario san dječaku i dizajnirao genijalan sustav vezanja tenisica koji pomaže ljudima s tjelesnim poteškoćama

Nikeova inspiracija i inovacije stižu od sportaša, ali ponekad stižu iz posve neočekivanih izvora.

Piše , Objavljeno

Kombinacija čička i patentnog zatvarača čini čuda (Izvor fotke: NIKE)

Kombinacija čička i patentnog zatvarača čini čuda (Izvor fotke: NIKE)

Nike dolazi do inovacija i inspiracije jednostavnim putem – slušanjem onoga što sportaši imaju za reći. Ova megakompanija je navela jednu misao u svojoj misiji: ako imaš tijelo, sportaš si. Iako većina ideja dolazi od profesionalaca, ponekad stiže i iz neočekivanih izvora.

Nikeov priznati dizajner Tobie Hatfield, mlađi brat Nikeovog najpoznatijeg dizajnera Tinker Hatfielda, već tri godine radi na sustavu koji će sportašima olakšati navlačenje i skidanje tenisica. Prilikom razvoja uzoraka tenisica za nekolicinu pojedinaca, Hatfieldu je i dalje u interesu da je sustav moguće učinkovito replicirati prilikom masovne proizvodnje.

Matthew i Tobie zajedno (Izvor fotke: Nike)

Matthew i Tobie zajedno (Izvor fotke: Nike)

2012. godine Nikeu se pismom javio Matthew Walzer, dok se pripremao za treću godinu srednje škole. Kao većina klinaca njegove dobi, uzbuđen je oko nadolazećeg upisa na sveučilište, ali najveća briga mu ostaje vezanje i razvezivanje tenisica. Nike je snimio čitavu priču vezanu za razvoj novog sustava za vezanje tenisica u kojoj veliku ulogu ima i Matthew. Video možete pogledati na dnu teksta. Mi smo zasuzili.

Walzer je rođen dva mjeseca prerano, s nedovoljno razvijenim plućima. Boluje od cerebralne paralize. Iako je nadišao većinu liječničkih prognoza, vezanje tenisica i dalje ostaje izazov. U pismu Nikeu je naveo kako želi biti samostalan tinejdžer i da ga njegov problem frustrira te da je ponekad neugodan.

Zaljubljen je u Nikeove košarkaške tenisice, ali ta ljubav počiva i na potrebama s obzirom da su mu za hodanje nužne visoke tenisice s podrškom za gležnjeve.

Prototip stigao na kućnu adresu (Izvor fotke: Nike)

Prototip stigao na kućnu adresu (Izvor fotke: Nike)

Matthew nije previše očekivao, ali je 2012. godine dobio prototip tenisica na kućnu adresu. Sreći nije bilo kraja.

Tobie Hatfield je nastavio surađivati s Matthewom i naposljetku su dizajnirali Nike Zoom Soldier 8 FLYEASE tenisice. Jedan od prvih parova je Matthew dobio na poklon, a upoznao je i svog košarkaškog junaka – LeBron Jamesa, čije tenisice su preradili u FLYEASE rješenje.

FLYEASE je sustav koji kombinacijom “čička” i patentnog zatvarača gotovo potpuno otvara pozadinu tenisice pa ju je moguće samo navući te opet FLYEASE zatvaračem zatvoriti. Sve to je moguće s jednom rukom tako da će velik broj ljudi uistinu imati koristi od ovog rješenja.

Matthew je sam zavezao svoje nove tenisice (Izvor fotke: Nike)

Matthew je sam zavezao svoje nove tenisice (Izvor fotke: Nike)

Tko kaže da velike kompanije nemaju dušu?

TAGOVIadidas košarka lebron lebron james Nike retro sport tenisice

Komentiraj