Stil

vrtić retro

Aside Banners

Nostalgija na najjače: Tenisice koje smo htjeli imati kao klinci i koje nikad nećemo prežaliti

Piše , Objavljeno

Bez obzira na sve kulerske tenisice koje si kupimo – neki modeli će zauvijek imati posebno mjesto u našem srcu. Ponajviše zato što smo ih prvi put poželjeli kao djeca.

Zašto Air Jordan ima toliko fanova, a Under Armour puno manje? Tradicija i višegodišnje prisustvo na tržištu pa mogu izbacivati retro modele kojima se pobuđuje nostalgija. Jer kao klinci su svi htjeli imati Jordanice, a sad kad su dio radne snage sada si ih mogu priuštiti.

Neke od tenisica koje su nam obilježile djetinjstvo više ne možemo ni pronaći, neke su preskupe, a za neke smo sad definitivno prestari. I dalje ih volimo.

Svjetleće tenisice

Sve je počelo s ovima. Dotad nismo imali želja, dopuštali smo da nam majke stavljaju grozote na noge, ali realno – tako i treba biti. Ove minijaturne adidas i nike tenisice za klince čija je cijena iznad 600 kuna? Krive vrijednosti usađujemo klincima, neka malo nose sranja po nogama. I neka im prve kul tenisice budu ove svjetleće.

Mađarska, brate, je bila raj za svjetleće šuze. Pola klinaca ih je imalo, a druga polovica je bila ljubomorna. Uglavnom su svijetlile crveno dok hodaš, a ako si se dokopao tenisica koje svijetle u nekoj drugoj boji bio si kralj svemira. Madafakin P.I.M.P.! Sa 8 godina.

LA Gear je bio brand koji je sve započeo i svi su ih iskopirali i imali svoje svjetleće tenisice za klince. LA Gear nije više neko ime (iako su ih u prošlosti reklamirali Karl Malone, Wayne Gretzky i Kareem Abdul Jabbar), ali su donijeli na tržište nešto što smo oduvijek htjeli i nikad nismo imali. A sad je kao kasno. Prestari smo.

Adidas Superstar s debelim vezicama

Screenshot_3

Neki su ih zvali “brejke” jer su omiljena obuća među brejkdens populacijom, a drugi su ih zvali “šelsice” jer imaju tu gumenu “školjku” naprijed. Naravno, posjedovati samo njih nije bilo dovoljno, trebao si imati i debele vezice. Danas svi imaju Adidas Superstar, ali nitko nema fet lejsice. Šta je, a, bičez?

Vez bez

vez bez

Nisu tenisice u pitanju, ali…

U jednom trenutku je prestalo biti važno kakve šuze imaš, jedino što je bilo bitno su tvoje vezice. Točnije – vezbez je obuzeo sve klince. Nisu bile skupe, ali ideja je bila imati kul kričave vezbez vezice koje ne moraš vezati. Jer ono… Imaš 11 godina, kul si, ne vežeš tenisice, a prestar si za tenisice na čičak. Vezbez je bio the shit. Ako nisi imao vezbez bio si bezvez.

Ako ih i danas želiš, AliExpress ti je prijatelj.

Tenisice s kotačićem u peti

Screenshot_6

Sjećamo se ovog perioda u životu kao da je bilo jučer. Cure u osnovnjaku su tek počele dobivati svoje periode, a mi smo htjeli biti kul i imati šuze s kotačićem. Nosili smo vojničke ogrlice, znojnike i imali mokru jež frizuru. Kao bit će lakše ići u školu. Kao moći ćemo bustat-move kao Usher u spotu za You Don’t Have To Call.

Heelys je bio SVE.

Scottie Pippen šuze – Nike Air More Uptempo

air more uptempo

Sredina devedesetih. Kupiš NBA album sa samoljepljivim sličicama. U prvom paketiću Scottie Pippen. Tj. njegove noge. Na nogama ove šuze. Velikim slovima AIR. Bio si faca jer znaš engleski. Prepoznatljive na TV prijenosima, prepoznatljive iz svemira. Umjesto da Jordan dobije jedine vrhunske tenisice, NIKE je ovim modelom uspio iskoristiti snagu lika Scottieja Pippena. Postojao je i jeftiniji model Nike Air Much Tempo, ali te nitko nije želio imati.

Air Jordan XI iz Space Jama

air jordan space jam

Znaš tu scenu kad se Daffy i Buggs moraju ušuljati u Jordanovu real-world kuću i uzeti tenisice? Te tenisice se skoro nisu stvorile jer je Jordan otišao u (prvu) košarkašku mirovinu i odlučio se na zamahivanje baseball palicama. Sva sreća da je Nikeov glavni dizajner Tinker Hatfield nastavio prčkati i da se pojavio Space Jam. Tu smo prvi put vidjeli te tenisice i zaljubili se. Tek kasnije ih je MJ nosio zapravo u NBA-u.

Jedino nam nikad nije bilo jasno zašto su Duffy i Buggs uzeli bijele s crnima, a u utakmici protiv Monstarsa MJ igra u crnima.

Back To The Future – Nike Air MAG

nikemag (2)

Povratak u budućnost. Serijal koji nam je definirao djetinjstvo. Neki se kunu u Gooniese, neki u Princess Bride, neki u Flight of the Navigator – ali Povratak u budućnost je savršenstvo. Kul klinac na skejtu, kul automobil, putovanje kroz vrijeme… Vizije budućnosti su nas osvojile odmah, a osim hoverboarda i malene pizze koja postane ogromna pizza, najdraže su nam svakako samovezajuće tenisice koje su bile brutalno kul, svjetlile su i zapravo su prošle godine postale stvarnost. Vjerojatno ih nećemo nikad posjedovati, ali ćemo ih uvijek željeti.

nikemag (Custom)

Kako bi se ove tenisice zavezale, ispod “ulice” se sakrio lik za rekvizite koji je vukao vezice.

Nike Blazer iz Like Mikea

7585ebddebe7f3b842ca684b2c2de958

Kad se pojavio film Faca poput Mikea ili “Like Mike” s Lil Bow Wowom, već smo znali da ne postoje tenisice koje će te pretvoriti u brutalnog košarkaša. Nismo nasjedali na premisu filma gdje dječak pronađe tenisice za koje sumnja da su Jordanove i odjednom postane toliko dobar košarkaš da ga NBA ekipa (fejk NBA ekipa) zove u svoje redove. Ali tenisice su bile vjerojatno nama jedan od najdražih Nike modela – Nike Blazer sa swoosh znakom u svijetlo-plavoj boji Jordanovog sveučilišta North Caroline. Nema ništa više old-school od ovog. Osim možda Air Buda – Letećeg ljubimca.

Reebok Pump

rbk pump

Na prijelazu iz osamdesetih u devedesete su se razvili tehnološki ratovi među proizvođačima tenisica. Nike je utrpao balon zraka u svoje tenisice, Converse je imao tehnologiju Juice, Puma je maknula vezice i uvela “vezanje” jednostavnim okretanjem diska… Reebok je odgovorio s Pump tehnologijom. Kad si klinac, jedino što želiš u čitavom svom životu je zapravo zakucati. Kao veliki košarkaši. Mi smo mislili da Reebokice napumpaš nekoliko puta i da ti one poboljšaju odraz za 90 nečega jer još nismo bili upoznati s centimetrima.

Ono što zapravo Pump radi je “sužava” tenisicu zračnim balonom kako bi ti tenisica savršeno pristajala. Jer svako stopalo je drukčije – pa čak se i tvoje lijevo i desno stopalo razlikuju. Bla bla bla.I dalje želimo da izmisle tenisicu koja poboljšava odraz. Iako smo narasli za 90 nečega i dalje ne možemo zakucati.

Danas se Pump trpa u različite fitness i running modele, ali mi ih hoćemo samo za basket. I zauvijek će ostati tako.

TAGOVIadidas Nike nostalgija reebok retro tenisice

Komentiraj