Lifestyle

kako preživjeti ured

Aside Banners

Stolovi za stajanje su hit, zdravo sjedenje mit!

Dramatični glas: usprkos onome što su nam godinama govorili, stajanje na poslu daleko je zdravije od sjedenja! Evo nekih rješenja koja će vam spasiti život.

Piše , Objavljeno

Dobar dio svojeg društvenog života proveo sam za šankom, većinom na onom dijelu gdje se sjedi i nema tog konobara, barmena ili krčmara koji mi se nije požalio na to kako ga stajanje ubija. Danas, kada je moje boravljenje za šankom pojava rijetka poput redovite plaće, moj organizam pati od sasvim suprotne boljke:sjedenja.

Sjedenje, kažu brojne studije, nije ništa manje opasno od pušenja – prijeti vam pretilost, infarkt i realna opasnost da ćete prije roka otići u vječna lovišta. Budući da su velike šanse da ovo čitate u radno vrijeme, i da vam je guzica tih osam sati u danu spojena s uredskom stolicom, vjerojatno vam se gaće već tresu od straha. ako ste te sreće da ste privatnik, onda ste već odavno mrtvi. Ipak, postoji lijek. Da, da, vježbanje, šetnja i te fore ne pale za nas intelektualne šljakere, ali novotarija poput stola za stajanje mogla bi upaliti.

Stajanje umjesto sjedenja navodno povećava produktivnost, oni koji su probali svjedoče da imaju više energije, ovbave više posla u isto vrijeme, nema bolova u leđima i vratu, manje radnog vremena provode u besciljnom surfanju i čekiranju Facebooka i Twittera (što nekima i neće predstavljati prednost) – sve u svemu, stajanje na radnom mjestu je totalni win! Internet je pun svjedočanstava koja to potvrđuju ali tko još može vjerovati ‘Internetu’, tamo svatko može napisati što god želi.

I mi smo, radi sebe, ali i radi vas, napravili malo istraživanje modela i mogućnosti nabavke stola za stajanje. Iako ih na domaćem tržištu nismo našli, evo nekolicine modela koji mogu poslužiti kao inspiracija za improvizaciju.

Wallaby

The Kangaroo

WorkFit

Sjedo-stajaća konzola

Električno podesivi

Što je s gejmanjem, pitate? Pa, to i nas muči, ali kada se sjetimo koliko smo sati provodili na nogama za arkadnim mašinama i fliperima dok smo bili klinci, to pitanje postaje suvišno. Uostalom, ako u projekt uložite malo više novaca, lako ćete složiti podesivi stol koji ćete moći koristiti i sjedeći.

Naravno, možete otići u ekstremno i stvoriti bolesnu kombinaciju radnog mjesta i fitness centra.

Ako vas ništa od navedenog ne pali, ili iz objektivnih okolnosti ne možete napraviti tu promjenu na svojem radnom mjestu, možda vam pomogne Standing Clock, web aplikacija koja će mjeriti vrijeme koje ste proveli sjedeći, odnosno stojeći na radnom mjestu i prikupljene podatke uredno prikazati u grafovima. Povezuje se s vašim gmail računom, pa će biti uvijek dostupna.

Na koncu, ako još uvijek niste uvjereni u opasnosti koje vam prijete dok sjedeći čitate ovaj tekst, bacite oko na ovu infografiku koja nimalo suzdržano ilustrira opasnosti i daje neke prijedloge kako se spasiti.

Izvor

TAGOVInamještaj podesivi stol posao produktivnost rad radno mjesto stol stol za stajanje

Komentiraj