Lifestyle

Zlata vrijedan savjet!

Aside Banners

Stručnjaci tvrde kako je ova “sitnica” ono zbog čega će se ljubavna veza nastaviti ili raspasti

Piše , Objavljeno

Jedna od najtežih stvari u životu je održati ljubavnu vezu i pronaći dušu s kojom ćete moći provesti ostatak svog života, a ovo je ključan sastojak koji čini razliku!

prekid 1Međuljudski odnosi, ljubav, veze, razumijevanje i slične društvene forme su predmetom promišljanja i istraživanja vjerojatno od trenutka kada su prvi ljudi sebi tražili partnere i partnerice s kojima bi mogli provesti život. U davna je vremena većinu toga određivala evolucija, biologija i status te se u veze uglavnom ulazilo iz nekakve koristi, a ne ljubavi, ali danas su stvari mnogo kompleksnije pa će moderni čovjek morati proći nekoliko partnera i partnerica, ljubavi i prekida dok napokon ne nađe onu ili onoga vrijednog ljubavi do kraja života.

Statistički gledano, većina veza ipak ne doživi takav kraj (iliti smrt jednog od partnera) te se iz nekog razloga prekine kada jedno od njih shvati kako to nije to. Znanstvenici i psiholozi, ali i obični laici pokušavaju dokučiti koji je to faktor koji će odrediti može li neka veza opstati ili ne, a u obzir su ušle mnoge stavke, poput seksualnog odnosa, zajedničkih hobija i aktivnosti te razumijevanja obitelji i prijatelja, ali doktor John Gottman, psiholog sa Sveučilišta u Washingtonu, tvrdi kako je pronašao glavni uzročnik prekida i ono zbog čega će neki par ostati zajedno ili jednostavno otići svatko svojim putem: način na koji se partneri svađaju!

ljubav

U suradnji sa doktorom Robertom Levensonom sa Sveučilišta u Kaliforniji, Gottman je proveo istraživanje na ukupno 79 parova i to tijekom 14 godina. U tom se periodu razišao čak 21, a Gottman tvrdi kako sa preciznošću od 93% može utvrditi koji će par snaći takva sudbina i to samo na osnovu načina na koji se svađaju. Parovi koji ostaju zajedno su parovi koji ne dopuštaju ljutnji i bijesu da izađe na vidjelo, već se smire i uz maleni vremenski odmak pokušaju shvatiti drugu stranu i oprostiti njezinu grešku. Parovi koji prekidaju se uglavnom aktivno svađaju, ne rješavaju svoje probleme i dopuštaju ljutnji da polagano prijeđe u gađenje, a to gađenje onda postaje prezir, faktor koji je uglavnom odgovoran za svaki ljubavni brodolom. Ključ je dakako što prije se riješiti te nakupljene ljutnje i dozvoliti partneru ili partnerici da objasni svoje postupke ili se na neki način iskupi, a nikako dopustiti da se negativne emocije samo nakupljaju. Eto, nije neka velika tajna, ali je svakako savjet koji vrijedi poslušati!

TAGOVIbijes ljubav ljutnja prezir Sreća svađa veze

Komentiraj