Lifestyle

narast će

Aside Banners

Svačija muka, a mi ih rješavamo: Kako se ošišati kod kuće kada su sve brijačnice zatvorene

Piše , Objavljeno

Sad nemaš izbora. Vrijeme se vuče puževim korakom, ali ne smiješ nigdje. Zatvoreni su frizerski saloni, a lokalni brijači su se preselili “brijat” doma. Kosa ti zarasta, izgledaš kao ona scena u Rambu II kad se Silvestar brat provlači kroz džunglu. Ne, nisi Silvestar, ti si džungla. Kako se ošišati solo? Čitaj dalje.

Pozitivna stvar je što u doba samoizolacije i/ili rada od doma nema osuđujućih pogleda ako nešto zezneš, a sad imaš i priliku isprobati “Mavrovićku”, “Beckhamicu” i sve ostale frizure koje ti je bed bilo nositi u javnosti jer nisi znao kako će ekipa reagirati. Sad nema ekipe, sam si. Uz potencijalno ljubav svog života, ali nećemo odmah ići toliko daleko.

Ako sudbu svojih prhkih lasi odlučiš dati u ruke cimerici, ženi svog života, mami ili nekom – upozorenje: žene su u panici kad ima daš mašinicu. U početku je sve hi-hi-ha-ha, ali one kreću iz svog kuta koji glasi “ako mi se nešto dogodi kosi, umrijet ću” i onda će tebe u grču šišati. Ili ih odriješi odgovornosti i reci im neka se zabave ili preuzmi stvari u svoje ruke. Vjeruj nam, lakše je. A pomoćnike zovi u inspekciju kad sve bude gotovo ili neka pomognu za neka teško dostupna mjesta samo.

Pa kako se ošišati sam?

Prije svega uzmeš samurajski mač…

Okej, šalimo se. Ajmo probat ostat ozbiljni. Ne obećajemo da će nam uspjet.

Prije svega, ne smiješ se bojati. “Bojati” kao “imati strah”, ne “bojati” kao uzeti bočicu boje i izblajhat si njušku.

Ne trebaš uopće puno toga za ovaj projekt. Trebaš dašak hrabrosti, pristojan šišač i zrcalo. Najjeftiniji modeli aparata mogu se naći za malo više od 200 kuna, a njihovu ponudu pogledaj ovdje.

Realno, uvijek možeš na glavu nabiti zdjelicu od kokica i odrotirati se u krug sa škarama kako bi dobio popularnu lonkicu, ali nisu više ta vremena, dovoljno smo svi takvih trauma prošli kao klinci.

Operi kosu!

Ne vjerujemo da doma u ovo vrijeme svako jutro stavljaš gel ili pjenu u kosu, ali postoje šanse da ti je kosa masna od svih tih Netflix maratona i pražnjenja čipsa. Za uspješno šišanje i maestralne prolaske šišača kroz kosu trebaš suhu i čistu kosu. Osuši kosu fenom, ručnik nije dovoljan.

Osim što aparat lakše prolazi kroz kosu, lakše će ti biti i pratiti kako proces, znat ćeš koliko je koji pramen dugačak, neće se neki zavući negdje ili zalijepiti se za tjeme.

Samo fokus!

Moraš se fokusirati na ovaj zadatak. Nema Instagrama, nema distrakcija, notifikacija, psa koji mora piškiti, cure koja viče kako OPET nisi oprao suđe, ništa od toga ti ne treba. Trebaš se skulirati i biti duboko fokusiran. Solo šišanje nije nešto u što se upuštaš kad si nervozan.

Pripazi i na nered. Nemoj zapeti negdje sa šišačem, nemoj zapeti negdje s nogama jer dvije kvalitetne oštrice ne opraštaju. Sve je na tebi.

Čuvaj odjeću. I odvode.

Također predlažemo da se skineš u gaće. Nema veze ovo s našim fetišima, samo je lakše. Ne želiš na svojoj koži naučiti kako je teško izvlačiti pale vlasi iz košulje ili majice. Možeš se zaogrnuti ručnikom ili obući kabanicu ili vjetrovku. Sumnjamo da imaš brico ogrtač, osim ako si jedan od ovih lokalnih barbera koji su se preselili doma, ali onda ne bi čitao ovaj članak jer znaš znanje.

Ako se šišaš iznad umivaonika, odvod zatvori wc papirom. Odvod jako ne voli dlake. Ionako ga vjerojatno tvoja djevojka pošteno počasti s dugim dlakama, nemoj još ti doprinositi jer znaš tko će to morati odčepljivati.

Njezin tata. Koji će ti prigovarati cijelo vrijeme kako ne znaš sam odčepiti odvod i kotlić vam je popravio i kako ćeš odgojiti djecu ako ne znaš francuski ključ držat. Ali pomirite se vas dva brzo svaki put.

a je to

Šišač ti je saveznik – vjeruj mu

Prije nego uopće počneš sa šišanjem, upoznaj se sa svojim šišačem, najvećim saveznikom kojeg imaš. Broj 3 ne znači istu stvar na svakom šišaču. Ne želiš početi s akcijom “Šiškebab” i skužiti da si namjestio prekratko.

Također – SVAKI ALI SVAKI SVAKI put prije nego prisloniš šišač na glavu, provjeri veličinu. Zna se dogoditi da zaboraviš onu zadnju veličinu, a u glavi ti je predzadnja i nastradaš.

Stražnji dio glave je uvijek najteže ošišati kako treba – neka ti netko pomogne s dodatnim parom ruku ili nauči baratati s dodatnim zrcalom.

Stilovi?

Najlakše je ošišati sve odjednom. Klasična vojnička na jednu dužinu. Nemaš tu šta promašiti. Konstantan i čvrst pritisak, pratiš oblik glave te ideš pod dlaku.

Ako želiš slojevito – korijen uha ti je vodič, također atlas ispod lubanje. Ispod ideš kraće (koliko želiš), iznad duže (koliko želiš). Mi uglavnom ispod idemo sa 6mm, iznad s 9mm.

Kad radiš prijelaze između dužina, uzmi kraću dužinu i taman kad dođeš do prijelaza, lagano udalji mašinicu od glave i crta će polako nestajati.

Skoro si gotov.

Linija na vratu? Nemaš frke, ili uzmi staru šiltericu i prisloni ju uz glavu ili slijedi oblik kose samo ga definiraj. Možeš i tri linije napraviti – dvije kose od uha prema dolje i jednu ravnu vodoravnu na dnu. Kako god preferiraš.

Za kraj uvijek ostavi zulufe – s njima možeš kako želiš.

Ili capni kod korijena uha ili kod uha malo niže gdje osjetiš jagodičnu kost, negdje na pola tragusa. Tragus ti je onaj dio hrskavice u uhu koji buše studentice indologije koje sanjaju da se uvuku u Berghaim kad dođu u Berlin. I to ti je sva mudrost ovog svijeta.

Nadamo se da nema suza i javi kako si riješio misiju, možeš poslati i fotku na Idesh Instagram!

Nemaš kod kuće aparat za šišanje? Nema frke, jer za malo više od 200 kn možeš nabaviti svoj, bez da izlaziš iz kuće. Klikni OVDJE i pogledaj što se nudi online >> 

Ako si nešto mašio, ma brate, narast će.

Naslovna fotografija: Shutterstock.com / And-One; PR članak

TAGOVIšišanje