Lifestyle

budi cool dok spavaš

Banner 300

Svjetski je dan spavanja: samo trebaš napraviti jednu stvar i već ćeš spavati bolje (bez skupih madraca i snovolovki)

Piše , Objavljeno

Sretan vam Svjetski dan spavanja koji se održava danas, 13. ožujka. Možda bi bilo i najbolje da se ovaj cijeli dan prespavao.

Ako imate problema sa spavanjem, pogotovo ako dijelite sobu s nekim, moguće je da vam sobna temperatura ometa san. Voliš spavati u hladnijem okruženju, ali to ne paše gospođi (nema veze jel’ udana ili ne, u posljednje vrijeme se inzistira na ovom nazivu da se izbjegne diskriminacija).

Spavanje u hladnom je znanstveni recept za kvalitetniji san. Naša tjelesna temperatura se prirodno spušta tijekom noći pa naša tijela dobivaju signal da povećaju proizvodnju melatonina – hormona koji regulira cikluse spavanja.

Treba nam melatonin da budemo pospani. Hladnija temperatura sobe će ohladiti i tijelo pa će se povećati proizvodnja melatonina.

O kojoj temperaturi pričamo? Od 16 do 20 stupnjeva Celzijusa. Da, možda dobijete šamarčinu ako ovo uopće predložite gospođi, ali znanstvenici ovo s razlogom preporučaju.

Osim hladne sobe, bilo bi super da je zamračeno i tiho.

Spavaj pametnije. Dobri madraci su kul, nosi tkanine koje dišu, uloži u zavjese, pij vode redovito. Ako želiš znati više, preporučamo knjigu doktora Matthewa Walkera “Zašto spavamo?”. Vrhunski napisana knjiga će ti približiti važnost sna, jedan dio našeg života na kojem vječno škrtarimo.

TAGOVIkrevet san spavanje svjetski dan spavanja zdravlje