Lifestyle

Hrvatski proizvod

Banner 300

Tesla, pojedi se: Najbrži električni automobil na svijetu dolazi iz Hrvatske!

Piše , Objavljeno

Možda Elon Musk i njegov Tesla Motors imaju pare, ideje i uvjete da polagano guraju revoluciju električnih automobila, ali ništa to ne znači kada se Hrvati uhvate posla!

rimac 4Kada kažemo “električni automobil”, prvo što nam na pamet pada je zasigurno Tesla, tojest neki od modela Tesla Motorsa i njihovog vlasnika, ekscentričnog vizionara Elona Muska. Oni pokušavaju uvesti prijeko potrebne promjene u prometu i učiniti električne automobile atraktivnima, zanimljivima i poželjnima kupcima koji su navikli na oktan, a iako im to uspijeva, mora se reći kako je napredak vrlo spor i naporan. Možda je razlog tome cijena električnih automobila, animozitet i neznanje ljudi vezano uz ovaj tip pogona, nedostatak kvalitetne infrastrukture ili izgled i performanse takvih automobila, ali da Tesli treba sva pomoć koju može dobiti… treba!

Zato je tu “naš” proizvod, prekrasni električni ljepotan naziva Concept_One, kojeg je na svijet porodila malena, ali genijalna ekipa okupljena pod krovom Rimac Automobila. Koliko nam je poznato (a voljeli bismo da nas ispravite ako smo u krivu), radi se o jedinom hrvatskom proizvođaču automobila u povijesti, a nadamo se kako će vladajuće garniture imati sluha za ovakva poduzeća i pomoći im na svaki mogući način te time spriječiti da presele svoje ljude, znanje i pogone u Irsku, Poljsku ili gdje već…

rimac 1

No dobro, dosta politike, vratimo se na Concept_One. Ono što se kuhalo godinama i uistinu bilo u fazi koncepta, sada je napokon postalo stvarnost, a velika će službena premijera biti na ženevskom sajmu automobila. Tamo će Concep_One i službeno postati najbrži električni automobil na svijetu te bez sumnje jedan od najljepših (ne samo u kategoriji električnih automobila).

rimac 3 rimac 2

Njegove su performanse uistinu zadivljujuće: 1 088 konjskih snaga omogućava pogonu na sva četiri kotača uz fantastičnih 350 km/h maksimalne brzine te ubrzanje do stotke od 2,6 sekundi. Ova ljepotica izvana izgleda kao ljepša mlađa sestra Koenigsegga, a u unutrašnjosti krije hrpu high-tech elektronike, elegantnog aluminija i karbonskih vlakana. Najveći problem ovog automobila je pak činjenica da će ih biti proizvedeno svega osam komada, što je možda dobro za kolekcionare, ali nama uvelike otežava šanse da se provozamo. Nema veze… Hrvatska!!!

TAGOVIconcep_one električni automobil električni pogon rimac automobili tesla

Komentiraj