Lifestyle

nisu samo grafiteri

Aside Banners

Top 5 uličnih umjetnika koji provociraju i pomiču granice

Dok većina ljudi spava mirnim snom pravednika, malena grupica buntovnika izlazi na ulice i pod okriljem noći šara po zidovima.

Piše , Objavljeno

Ali prije svega, predjelo za one koji nisu upoznati s terminologijom. Dakle, ulična umjetnost iliti street art je relativno nova grana umjetnosti u kojoj se služi sprejevima, matricama, naljepnicama, posterima i sličnim materijalima (laki materijali i plastika za skulpture i instalacije) kako bi se oslikali zidovi, mostovi, pročelja kuća i zgrada i sve ono što čini jednu urbanu sredinu. Naravno, sve je to manje više ilegalno, pogotovo kad se uzme u obzir da su teme takvih radova najčešće kontroverzne, ali kao i sve na svijetu, našlo se načina da se i ovakav oblik gerila-umjetnosti unovči, tako da neka od najpoznatijih djela ulične umjetnosti danas krase velike svjetske umjetničke galerije i muzeje. Lista bi trebala imati barem 20 imena, ali mi smo izabrali petoricu koji trenutno drmaju uličnom scenom. Eeee da, daleko je to od “Denis ima mali p**is” na obližnjoj zgradi…

5. D*Face

Počet ćemo ovu malenu listu s Deanom Stocktonom,pošto je ipak najkomercijalniji. Ironično, od svih na listi slovi kao najveći punker. Ali eto, mora čovjek od nečega živjeti. Glavni i najpoznatiji motiv su mu lica, koja mijenja i deformira, čineći od pop kulturnih ikona groteskne i ponekad vrlo gadne motive.

Awwww, kak ci clatak!

Awwww, kak ci clatak!

Wtf?!? Burn it, burn it with fire!!!!

Wtf?!? Burn it, burn it with fire!!!!

4. JR

Nastavljamo s ovim mladim Francuzom, poznatim samo kao JR, kojeg je i sam Shepard Fairey (jedna od legendi i skoro pa začetnik street arta, bio bi na listi da u 30 godina nije napravio doslovno 3 zanimljiva djela) nazvao najperspektivnijim umjetnikom nove generacije.

2006. je u projektu Portraits of a Generation oblijepio Pariz plakatima likova iz siromašnih geta, da bi 2007. napravio najveću ilegalnu izložbu na svijetu, nazvanu Face 2 Face, gdje je 8 izraelskih i palestinskih gradova, kao i veliki sigurnosni zid, oblijepio plakatima Izraelaca i Palestinaca, pokušavajući pokazati kako smo na kraju svi isti. Naravno, pritom je doslovno svake sekunde mogao završiti sa metkom u čelu.

Svaka mu čast, treba imati cohones za ovo…

Svaka mu čast, treba imati cohones za ovo…

3. Blu

Brončanu medalju ove top liste dobiva Blu, talijanski nadrealni umjetnik, čiji je pravi identitet također nepoznat. U početku se koristio sprejevima, a danas “to” radi pomoću kista, kantice boje i mnogo dobre volje.

 “Šefe, oćel’ kantica boje biti premalo?!”

“Šefe, oćel’ kantica boje biti premalo?!”

Prošao je obje Amerike, Bliski Istok i cijelu Europu, i svojim neobičnim mega-muralima se nametnuo kao jedan od najvećih protivnika konvencionalnoj umjetnosti.

Eto, bio čovjek i u Beogradu...

Eto, bio čovjek i u Beogradu…

2. Mark Jenkins

Pa da ne bi samo crtači bili na listi, evo i jednog momka koji se bavi instalacijama. Ne vodo i plino, nego ovim, uličnim…

Ovoga je bome instalirao…

Ovoga je bome instalirao…

Uglavnom, Jenkins je, kao i svi sa liste, proputovao cijeli svijet i svugdje napravio kaos svojim skulpturama od selotejpa, koje su kasnije prerasle u hiperrealistične modele koje je postavljao po ulicama i pratio reakcije ljudi. A pošto su i policajci ljudi, iz prve ruke je pratio i njihove reakcije. I naravno, bio je u Beogradu…

Ok, možda bolje da se s ovim nije bahatio kod Bandića, ne bi dobro prošlo…

Ok, možda bolje da se s ovim nije bahatio kod Bandića, ne bi dobro prošlo…

1.Banksy

Ako ste ikada čuli samo jedno ime vezano uz uličnu umjetnost, onda je to bez sumnje upravo ime ovog umjetnika nepoznatog identiteta. Čovjek koji je revolucionarizirao uličnu umjetnost, i omogućio i onima prije njega i onima koji tek dolaze da pristojno žive od svoga rada i da ih svijet više ne percipira kao vandale, nego kao umjetnike. Neki će reći da je previše isfuran, ali ipak, jedan je Banksy… Pa uživajmo!

Popularan je taj zid u Betlehemu…

Popularan je taj zid u Betlehemu…

Da, nije baš veseo…

Da, nije baš veseo…

Savršeni kraj ovog članka…

Savršeni kraj ovog članka…

TAGOVIBanksy Blu D*Face JR Mark Jenkins street art umjetnost

Komentiraj