Di su tu čevosi?
Totalno bizarno: Ovako izgleda prava gozba u najboljem restoranu na svijetu

Od najboljeg restorana na svijetu definitivno ne očekujemo da na meniju ima bečki odrezak i pržene lignje, ali ovaj nas je obrok jednostavno ostavio bez riječi.
Britanski je časopis Restaurants najboljim na svijetu proglasio ekskluzivni restoran Noma u danskom glavnom gradu Kopenhagenu. Iako ta titula “najboljeg” nije službena i jednoglasna, ipak je dovoljno znakovita, te je nekako u skladu s činjenicom da na bilo kojoj sličnoj listi Noma gotovo redovito zauzima jedno od prva tri mjesta. No, to trenutno i nije toliko bitno, koliko je zanimljiva njihova kulinarska ponuda.
Od takvih restorana definitivno očekujemo nešto posebno i sasvim originalno, pa tako i u slučaju Nome možemo zaboraviti na bečke, zagrebačke i slične varijante odrezaka, punjene pljeskavice, sarme, štrukle, pržene lignje i slična jela koja nam uporno pokušavaju prodati kao vrh kulinarstva (nije da to sve nije fino, ali 90% naših restorana ima gotovo jednak jelovnik, što nakon nekog vremena postane poprilično dosadno) te krenuti na putovanje u svijet namirnica za koje često nismo niti čuli, a kamoli pomislili da se mogu koristiti kao jelo.

Noma – ovako izgleda najbolji (ili barem jedna od najboljih) restorana na svijetu
Zahvaljujući Instagram reportaži slavnog repera/kuhara Action Bronsona sada možemo vidjeti kako izgleda jedan potpuni obrok u Nomi, za koji ćete morati potrošiti 280 dolara (oko 1500 kuna). Možda se čini puno, ali kada vam kažemo da morate proći kroz ukupno 19 sljedova glavnog jela plus pet različitih deserata,ne čini se kao pretjerana cijena. Ono što bi moglo biti problem jest što većina stvari s ove gozbe ne izgleda pretjerano primamljivo. Naravno da bismo probali svako od ovih jela, ali koliko bi tu stvarno bilo užitka, teško je reći… U svakom slučaju, nadamo se da ste spremni, jer ovo će vas sigurno ostaviti bez riječi.
Prvi slijed: Svježe bobice u svježem mirodijskom biljuDrugi slijed: Škamp na ledu (živ)
Treći slijed: Cvjetni kolač
Četvrti slijed: Ljetne grahorice s kamilicom
Peti slijed: Sirova jaja prepelice dimljena na slami
Šesti slijed: Tartar od danske govedine s celerom i crnim mravima
Sedmi slijed: Morski ježinac s lješnjacima
Osmi slijed: Karamelizirani kupus s ružinim laticama i povrćem
Deveti slijed: Narezana jetra bakalara na zagorenom mlijeku
Deseti slijed: Prepečeni mladi krastavac s mravima i umakom od Jakobovih kapica
Jedanaesti slijed: Slane danske krafne s gorkim povrćem i skakavcima
Dvanaesti slijed: Prepečeni ljetni luk
Trinaesti slijed: Danska lignja u crnom umaku od ribizla
Četrnaesti slijed: Kupine i trešnje u morskoj travi s ikrom iverka
Petnaesti slijed: Buča s finskim kavijarom
Šesnaesti slijed: Prženi korijen zelene salate s uparenim divljim povrćem u umaku od limuna
Sedamnaesti slijed: Mladi krumpir s ružinim laticama i tučenim žumanjcem
Osamnaesti slijed: Pečena koštana srž
Devetnaesti slijed: Ukiseljena buča
Prvi desert: Ruža od rabarbare s creme fraicheom u juhici od jabuke
Drugi desert: Maline u kremi od raži
Treći desert: Fermentirane gljive prekrivene čokoladom
Četvrti desert: Punč s mariniranim višnjama
Peti desert: Svinjska kožica prekrivena čokoladom i bobicama
Dobar tek?