Klopa & Cuga

Di su tu čevosi?

Aside Banners

Totalno bizarno: Ovako izgleda prava gozba u najboljem restoranu na svijetu

Piše , Objavljeno

Od najboljeg restorana na svijetu definitivno ne očekujemo da na meniju ima bečki odrezak i pržene lignje, ali ovaj nas je obrok jednostavno ostavio bez riječi.

noma 2

Britanski je časopis Restaurants najboljim na svijetu proglasio ekskluzivni restoran Noma u danskom glavnom gradu Kopenhagenu. Iako ta titula “najboljeg” nije službena i jednoglasna, ipak je dovoljno znakovita, te je nekako u skladu s činjenicom da na bilo kojoj sličnoj listi Noma gotovo redovito zauzima jedno od prva tri mjesta. No, to trenutno i nije toliko bitno, koliko je zanimljiva njihova kulinarska ponuda.

Od takvih restorana definitivno očekujemo nešto posebno i sasvim originalno, pa tako i u slučaju Nome možemo zaboraviti na bečke, zagrebačke i slične varijante odrezaka, punjene pljeskavice, sarme, štrukle, pržene lignje i slična jela koja nam uporno pokušavaju prodati kao vrh kulinarstva (nije da to sve nije fino, ali 90% naših restorana ima gotovo jednak jelovnik, što nakon nekog vremena postane poprilično dosadno) te krenuti na putovanje u svijet namirnica za koje često nismo niti čuli, a kamoli pomislili da se mogu koristiti kao jelo.

Noma - ovako izgleda najbolji (ili barem jedna od najboljih) restorana na svijetu

Noma – ovako izgleda najbolji (ili barem jedna od najboljih) restorana na svijetu

Zahvaljujući Instagram reportaži slavnog repera/kuhara Action Bronsona sada možemo vidjeti kako izgleda jedan potpuni obrok u Nomi, za koji ćete morati potrošiti 280 dolara (oko 1500 kuna). Možda se čini puno, ali kada vam kažemo da morate proći kroz ukupno 19 sljedova glavnog jela plus pet različitih deserata,ne čini se kao pretjerana cijena. Ono što bi moglo biti problem jest što većina stvari s ove gozbe ne izgleda pretjerano primamljivo. Naravno da bismo probali svako od ovih jela, ali koliko bi tu stvarno bilo užitka, teško je reći… U svakom slučaju, nadamo se da ste spremni, jer ovo će vas sigurno ostaviti bez riječi.

Prvi slijed: Svježe bobice u svježem mirodijskom biljuhrana 1Drugi slijed: Škamp na ledu (živ) hrana 2Treći slijed: Cvjetni kolač hrana 3 Četvrti slijed: Ljetne grahorice s kamilicomhrana 4 Peti slijed: Sirova jaja prepelice dimljena na slamihrana 5 Šesti slijed: Tartar od danske govedine s celerom i crnim mravimahrana 6 Sedmi slijed: Morski ježinac s lješnjacimahrana 7Osmi slijed: Karamelizirani kupus s ružinim laticama i povrćem hrana 8 Deveti slijed: Narezana jetra bakalara na zagorenom mlijekuhrana 9Deseti slijed: Prepečeni mladi krastavac s mravima i umakom od Jakobovih kapica hrana 10 Jedanaesti slijed: Slane danske krafne s gorkim povrćem i skakavcima hrana 11Dvanaesti slijed: Prepečeni ljetni luk hrana 12Trinaesti slijed: Danska lignja u crnom umaku od ribizla hrana 13Četrnaesti slijed: Kupine i trešnje u morskoj travi s ikrom iverka hrana 14 Petnaesti slijed: Buča s finskim kavijaromhrana 15Šesnaesti slijed: Prženi korijen zelene salate s uparenim divljim povrćem u umaku od limuna hrana 16 Sedamnaesti slijed: Mladi krumpir s ružinim laticama i tučenim žumanjcemhrana 17Osamnaesti slijed: Pečena koštana srž hrana 18 Devetnaesti slijed: Ukiseljena bučahrana 19Prvi desert: Ruža od rabarbare s creme fraicheom u juhici od jabuke hrana 20Drugi desert: Maline u kremi od raži hrana 21 Treći desert: Fermentirane gljive prekrivene čokoladomhrana 22 Četvrti desert: Punč s mariniranim višnjamahrana 23Peti desert: Svinjska kožica prekrivena čokoladom i bobicama hrana 24

Dobar tek?

TAGOVIbizarno hrana jelovnik neobično noma restoran

Komentiraj