Lifestyle

you really can do it!

Aside Banners

Trikovi koji će vam poboljšati motivaciju za vježbanje

Piše , Objavljeno

Ako niste osoba kojoj je teretana život, sigurno se ponekad nađete u situaciji kada vam se jednostavno ne da #nedanje. Iako ste krenuli u teretanu nadobudno 5 puta tjedno, nakon par tjedana ste zaključili da je 4 puta i više nego dovoljno, a sad si pokušavate dati opravdanje zašto da ne odete treći put ovoga tjedna.

We’ve all been there. Samomotivacija je jedna od najtežih stvari, pogotovo kad se želite motivirati na nešto oko čega niste baš prirodno entuzijastični. No, postoje nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.

  1. Dobra playlista

alexander-redl-d3bYmnZ0ank-unsplash

Glazba je itekako bitan dio svake tjelovježbe te se vjeruje da povećava izdržljivost i do 15%. Zato se pobrinite da slušate ono što će vas dodatno motivirati i dati vam snage da otrčite još taj jedan kilometar. Ukoliko vam nedostaje motivacije za odlazak na trening, treneri savjetuju da napravite novu playlistu te kažu kako je dobra playlista sastavni dio svakog treninga. Teretanski FM radio s mađarskim đinglovima i EDM remiksima r&b pjesama? Nemoj biti dio kalupa. Napravi svoju.

2. Konzistencija

Jasno nam je da je upravo nedostatak konzistencije problem, ali treneri i svi oni koji treniraju redovito, se kunu u to da je ovo problem koji se uglavnom javlja u prvih par mjeseci i da jednostavno samo trebate izgurati taj period. Probajte na trening gledati kao na obavezu, na nešto na što morate otići jednako kao na posao. Jednom kad vam trening uđe u naviku te primjetite i fizičke i psihičke promjene na bolje, treniranje će postati nešto čemu se veselite. Na dane kad jednostavno ne možete izdvojiti sat vremena za trening, pokušajte obaviti tjelovježbu doma makar 15 minuta. Bolje išta nego ništa.

3.  Postavi SMART ciljeve

Najčešća greška pri početku treniranja je postavljanje velikih i nerealnih ciljeva koje kada ne uspijemo realizirati u vremenu koje smo si zadali rezultira gubitkom motivacije. Krenite polako. Umjesto da startate nadobudno, stvarajte SMART ciljeve, što znači:

1. Specifično
2. Mjerljivo
3. Dostižno
4. Relevantno
5. Pravovremeno

Da, na hrvatskom SMDRP ne zvuči tako pametno kao SMART. U postavljanju realnih ciljeva najviše će vam pomoći osobni trener. Započinjući s lakšim ciljem, male pobjede će dovesti do povećane motivacije i osjećaja postignuća, a trener će znati kako pravilno pomicati tvoje granice pojačavajući intezitet i zahtjevnost treninga sukladno tvom napretku.

4. Nađi partnera

running-1081694_1920

Puno stvari ljepše je u dvoje (winkwink svim našim righthandwarriorsima), a trening također može biti jedna od njih, pogotovo na početku kada vam treba malo dodatne motivacije. Imati prijatelja ili kolegu s posla s kojim idete na trening posebno je dobro za one dane kada vam se baš i neda jer će ti možda biti sram otkazati. Svoja očekivanja iznevjerimo često, ali tuđa nam je nešto teže jer ne želimo biti “onaj koji je prvi odustao”. Također, dodatna motivacija može biti kada  znaš da poslije treninga imaš nekoga za otići na piće i na taj način spojiti ugodno s korisnim.

5. Ostavi mobitel u svlačionici

Možda se ne objaviti sliku iz teretane čini jednako šokantno kao ne check in-ati se na aerodromu kada putuješ, ali probaj! Iako je Instagram prepun #fitspiracije, ponekad je najveći izvor motivacije upravo izostanak tehnologije. Koliko ti je samo puta mobitel zasmetao u treningu kada si stao s njim da odgovoriš na poruku, mail ili se javiš na poziv? Napravi plan treninga, ostavi mobitel u svlačionici i obavi to kako spada!

 

TAGOVImotivacija savjeti tjelovježba trening