Dizajn

Ograničeno tuširanje

Aside Banners

Tuš s bodljama će vas natjerati da skratite vrijeme tuširanja na samo 4 minute

Piše , Objavljeno

Nema ništa ljepše nego ući pod tuš i nepomično stajati pola sata dok se voda lagano slijeva niz tijelo, ali s ekološkog je stajališta takvo ponašanje katastrofa! Hvala bogu, i za to postoji rješenje…

spikyLagano 15-minutno tuširanje od kojeg se realno pereš manje od 30 sekundi je jedno od onih malenih, ali neprocjenjivih životnih užitaka, poput češanja kada te nešto svrbi ili bacanja cijele Rizik ploče kada vidiš da ćeš izgubiti. Čovjek se jednostavno izgubi u mislima dok voda lagano teče niz tijelo (ovo je naravno najpristojnija varijanta), što svakako smiruje i pomaže u rješavanju stresa, ali pritom ima prilično neugodan učinak na prirodu. Istina, nije to toliko izravno kao bacanje nuklearnog otpada u rijeku, ali neracionalno trošenje vode crpi veliku količinu resursa i energije koja se od nekuda treba proizvesti, a na drugom je kraju svega uvijek priroda ta koja mora ispaštati.

spiky 2 spiky 3

Umjetnica Elisabeth Buecher je zato smislila zanimljivu interaktivnu instalaciju nazvanu Spiky, koja je zapravo zastor za tuš koji se postepeno puni zrakom te uzrokuje izbijanje dugačkih šiljaka. Naravno, ne radi se o ničemu opasnom za vaše tijelo, ali ovako nešto je ipak zabranjeno iz sigurnosnih razloga pa se ne može naći u slobodnoj prodaji već samo na milanskom sajmu namještaja na kojem je izloženo. Posjetitelji tako mogu namjestiti vrijeme potrebno da se šiljci pojave (standardno je to četiri minute) i baciti kratki kupanac te možda i naučiti koliko je voda vrijedan resurs i kako ju ne treba rasipati!

TAGOVIdizajn ekologija ekonomija kupanje tuš tuširanje umjetnost voda

Komentiraj