Lifestyle

Čista ljubav

Aside Banners

U Amsterdamu otvorena prva MDMA/ecstasy trgovina na svijetu

Piše , Objavljeno

Liberalni su Nizozemci već odavno popločili puteve legalizaciji marihuane, a sada isto pokušavaju i s nešto ozbiljnijim MDMA i njegovim najpoznatijim derivatom, tabletama ecstasyja!

ecstasySvake godine milijuni turista hrle u nizozemsku prijestolnicu Amsterdam, a s prilično velikom sigurnošću možemo tvrditi kako ih većinu ne privlače njegova bogata kultura, specifična arhitektura i neobični stanovnici, već obilje (relativno) legalne marihuane, psihoaktivnih gljiva i drugih supstanci zbog kojih u nekim državama svijeta možeš ostati i bez glave. Osim ovih prirodnih supstanci, Nizozemska i Amsterdam su u samom vrhu po zlouporabi težih droga, a poznato je kako njihova elektronska glazbena scena (techno, hardcore, gabba) već desetljećima praktički živi na lopatama MDMA-a i njegove najpoznatije varijante, tableta ecstasyja (uglavnom MDMA pomiješan s nekim drugim sastojcima i formiran u tabletice različitih boja i oznaka).

MDMA, ecstasy, molly i svi ostali načini konzumacije ovakvih droga su ipak i dalje zabranjeni, a mladež nizozemskih liberalnih demokrata to želi promijeniti genijalnim potezom koji se vrlo brzo proširio svim lokalnim, ali i stranim medijima: otvaranjem prvog MDMA dućana u Amsterdamu! Glavni je cilj ovakvog poteza edukacija ljudi, a organizatori se nadaju kako će skupiti dovoljan broj potpisa (treba im 40 tisuća) kako bi se među političarima i zakonodavcima potaknula rasprava o pitanju dekriminalizacije ove droge. Njihova je misao vodilja ta kako je bolje kontrolirati proizvodnju i distribuciju ovakvih supstrata, nego to prepustiti ilegalnom tržištu te se nadati kako konzumenti neće umirati od posljedica predoziranja i loše robe (samo na prošlogodišnjem Amsterdam Dance Eventu je život zbog toga izgubilo troje ljudi).

Out of the Picture – dokaz zašto je potrebna edukacija o (zlo)uporabi droga:

Kako ne biste već počeli pakirati kofere i loviti taksi za aerodrom, valja reći kako je ova trgovina otvorena samo danas i to u samom centru Amsterdama, na adresi Rosmarijnsteeg 10 te da, sukladno važećim nizozemskim zakonima, neće prodavati pravu drogu već placebo tabletice i prah. Ipak, od trenutnog je osjećaja neizmjerne ljubavi daleko važnije da se o problematici ove droge govori javno, da se ljude educira o njenom djelovanju i savjetuje kako minimalizirati moguće negativne posljedice (sjeća li se netko P.L.U.R.-a?). A i dekriminalizacija će valjda doći s vremenom…

TAGOVIamsterdam droga ecstasy liberalno mdma Nizozemska

Komentiraj