Lifestyle

Može jedna šalica serotonina, molim?

Aside Banners

U Australiji se otvara prvi restoran koji poslužuje Sreću i Radost

Piše , Objavljeno

Nekome je sreća “izist dvi kile janj’tine”, netko će osjetiti neopisivu radost jedući tablu čokolade, no samo Serotonin Kitchen nudi meni koji će vas držati veselima cijeli dan!

serotonin 2Kada ne pokušavaju preživjeti među tisućama otrovnih i ubojitih životinja ili se ne navažaju gradom u avionu tražeći birtiju, Australci su prilično progresivan narod. Dosta ih brije na zdravlje, balans s prirodom i razne fizičke i mentalne aktivnosti (problemi bogatih: dal da danas radim jogu ili odem u spa?), a jedna od njih je Emily Arundel. Cura je vrlo rano skužila da se zbog neke hrane i pića osjeća loše pa je počela eksperimentirati s različitim jelima i dijetama, a među ostalim je prošla paleo faze, vegetarijanstvo, veganstvo, voćarstvo i manje-više sve ostalo što se nudi. No, sada vjeruje da je napokon našla pravi balans i savršeni meni za svoje tijelo, a zajedno je s doktoricom Judith Wurtman i nekoliko suradnika otvorila prvi “restoran sreće” na svijetu nazvan Serotonin Kitchen.

Iz samog je naziva jasno da glavnu ulogu u cijeloj priči ima neurotransmiter serotonin, o kojem pričamo uglavnom svaki put kada spominjemo sreću. Doktorica Wurtman je jedan od najvećih svjetskih autoriteta po tom pitanju te je uvelike pomogla da se složi nekoliko sljedova s hranom koja je bogata aminokiselinom triptofanom (95% ga se dobiva putem hrane), inače najodgovornijom za izgradnju serotonina. Radi se uglavnom o biljkama poput banana, slatkog krumpira, smeđe riže, brokula, rajčica, ananasa, grahorica i žitarica, ali Emily ne isključuje mogućnost da se na jelovniku pronađe i nešto mesno, prvenstveno razni kukci (usput, ako niste znali, kukci su trenutno totalno in u svjetskom kulinarstvu tako da vas ovo ne bi trebalo iznenaditi).

serotonin

Osim ove klopice koja garantira da ćete se cijeli dan osjećati fantastično, Emily u svom zdravljak-kompleksu koji ima u planu otvoriti početkom iduće godine u Melbourneu, nudi (to jest, nudit će) i neke popratne sadržaje poput teretane s osobnim trenerima i nutricionistima, instruktore joge, fitness pa čak i trenere pasa. Svatko će se moći osvježiti prirodnim sokovima i smoothiejima u malenom baru, a tjedno bi se trebali izmjenjivati jelovnici kuhinja sa svih strana svijeta, od Japana i Vijetnama pa sve do Meksika. Možda zvuči kao još jedan običan restoran sa zdravom hranom koji pokušava prodati maglu, ali ne bismo se žalili na nekoliko dana ostaviti ćevape i svinjetinu i baciti se na čistu Radost i Sreću!

TAGOVIhrana neurotransmiter radost restoran serotonin Sreća vegan vegetarijanstvo

Komentiraj