Klopa & Cuga

Može malo zemlje umjesto pomfrita?

Aside Banners

U ovom japanskom restoranu platit ćete ozbiljne novce za porciju – zemlje!?

Piše , Objavljeno

Koliko se god sve činilo kao još jedna bizarna, pomodna izmišljotina, jelovnik top kuhara Toshija Tanabe odiše nekom iskonskom svježinom i… ma koga zavaravamo, Japanci su opet luuudi!

zemljani jelovnik

Svi smo mi kao djeca probavali kakav okus ima zemlja, pritom u usta gurajući sve što nam je došlo pod ruke, ali da će nekoliko desetljeća kasnije ta ista zemlja biti delikatesa, e tome se nismo nadali. Uffff, kako bi fino odbrusili previše zabrinutim majkama, koje su nam neprestano kvocale kako je “to fuj i ne jede se!“.

Vrhunski japanski kuhar Toshio Tanaba, koji je zanat brusio po najboljim francuskim školama i Michelinom ozvjezdanim restoranima, vlasnik je jednog od elitnijih restorana u Tokiju, Ne Quittez Pas, ujedno i jedinog na svijetu s posebnim, zemljanim jelovnikom. Nije baš najprivlačniji mamac za goste, a niti prijevod naziva samog restorana (“Nemojte otići”) ne ulijeva neko povjerenje, ali se na slobodan stol svejedno čeka nevjerojatna tri mjeseca. Da, to je Japan!

Toshio Tanaba je za magazin Modern Farmer rekao, da je na ideju o hrani temeljenoj na običnoj zemlji došao prije par godina, kada je u jednoj kulinarskoj TV emisiji htio pripremiti uistinu posebno jelo. Nije mislio da će ljude to previše zainteresirati, ali upiti o njegovoj neobičnoj gozbi nisu prestajali, te je ove sezone složio prvi pravi jelovnik sa zemljanim jelima, koji je, kako stvari za sada izgledaju, pravi hit.

Ne Quittez Pas – TV prilog:

On svakoga mjeseca kupuje 20 kilograma tla iz gradića Kanuma, a za ‘kuhanje’ uglavnom koristi crnu zemlju. Ona se kopa na velikim dubinama i laboratorijski provjerava zbog mogućeg zagađenja, a i sam ju kuhar dodatno obrađuje. Prvo ju treba nekoliko puta zagrijati na 200°C u vremenskim intervalima od 5 minuta (što ubija sve preostale bakterije), zatim se prokuhava dodatnih pola sata, te naposljetku prosijava i cijedi, kako bi se očistila od pijeska i drugih, neželjenih sastojaka. Smjesa se ostavi da odstoji nekoliko sati, što uzrokuje odvajanje vode od zemlje, te je ova ‘prehrambena namirnica’ spremna za korištenje u umacima, juhama ili kao prilog. Ako do sada niste bili sigurni, potvrditi ćemo vam još jednom: da, upravo ste pročitali recept kako se kuha zemlja!

zemljani jelovnik

Oni koji su kušali ovakvu hranu kažu da ima lagano ‘zemljasti’ okus (ma daaaaj, stvarno?!), a neki pak kažu da ju gotovo niti ne osjete. Tanaba pak tvrdi da je to zapravo okus naše planete, koji je u našim mozgovima programiran kao nešto nejestivo i bljak, a zapravo je vrlo fino i hranjivo. A ništa, lopatu u ruke, pa idemo i mi probati!

TAGOVIbizarno hrana japan jelovnik od zemlje neobična hrana samo u japanu tokio toshio tanaba

Komentiraj