Lifestyle

Zelena zgrada

Aside Banners

U Švicarskoj se gradi prva vertikalna šuma – neboder prekriven crnogoričnim drvećem

Piše , Objavljeno

Švicarci su odlučili napustiti koncept klasičnih betonsko-staklenih zgradurina i ponudu stambenog prostora upotpuniti pravim šumskim neboderom.

zgrada 2Talijanski arhitekt Stefano Boeri jako dobro gura svoj koncept “vertikalne šume”, pa će tako nakon Milana svoju ultramodernu i ekološki itekako prihvatljivu zgradu dobiti i švicarski grad Laussane. Radi se o fuziji klasičnih materijala poput stakla i betona s tradicionalnim drvetom, a caka je u tome što je drveće u ovom slučaju živo. Dakako, radi se o dekoraciji, ali ovaj 117 metara visoki neboder sa ukupno 36 katova ipak stvara osjećaj mnogo zelenijeg i ugodnijeg životnog prostora.

Na svakom će katu i međukatu te na krovu i oko zgrade biti posađeno mnoštvo bilja, a dominirati će 100 stabala cedra. Na ukupno 3 000 kvadrata zelene površine će se naći i oko 6 000 grmova i 18 000 različitih drugih biljaka, a glavni je cilj poboljšati kvalitetu života stanara i cijelog grada te izazvati i druge arhitekte i građevinare da se prihvate ovakvih projekata. Kao dominantno drvo je izabran cedar jer je prilično izdržljiv te može opstati u raznim klimama, crnogorično je drvo pa će biti “zeleno” tijekom cijele godine (ova zgrada, nazvana The Ceder Trees Tower, je tako i prvi neboder na svijetu prekriven crnogoričnim drvećem) i jako dobro hvata čestice smoga, a i dobro će izgledati u vizuri grada.

zgrada 1 zgrada 4zgrada 3

Gradnja počinje u prvoj polovici 2017. godine, a Boeri je izjavio sljedeće: “Ova zgrada će Lausanne učiniti predvodnikom trenda globalnih izazova implementiranju urbane kvalitete zajedno s održivošću i bioraznolikošću“. I mi se nadamo, jer život u betonskim ili limenskim konzervama uistinu nije život…

TAGOVIarhitektura cedar dizajn ekologija stefano boeri vertikalna šuma zgrada

Komentiraj