Lifestyle

sleepy time

Banner 300

Ubi oko: evo zašto trebaš desetominutni power-nap svaki dan

Piše , Objavljeno

Možda nemaš posao na kojem možeš uhvatiti pristojno vrijeme za siestu i ubijanje oka, ali bi bilo puno bolje kada bi poslodavci prepoznali koristi od popodnevnog drijemanja.

Sudeći prema istraživanjima na najdražem nam polju – onom gdje se masno spava, sve što trebamo je desetominutni spavanac kako bismo se bolje fokusirali i bili produktivniji.

Nije Leonardo da Vinci bio lud. Okej, možda je, ali je i onda odrađivao napove svakih par sati.

Testirane su četiri trajanja sna (ne baš “sna SNA” jer ne stigneš upasti u kasnije faze i sanjati, ali znaš što mislimo) – 5, 10, 20 i 30 minuta sna te jedna grupa koja uopće nije spavala (ne bismo htjeli biti u toj grupi). Nakon odmaranja očiju i uma, kroz tri sata se testirao učinak kratkog spavanja na pojedince.

Desetminutno spavanje je odmah otklonilo neke znake umora i pospanosti, a poboljšana je kognitivna izvedba. Neke od ovih koristi su trajale skoro tri sata. Ovo zvuči bolje od šalice kave.

Spavanje od 30 minuta je malo ubilo reakcije odmah nakon buđenja – što je očekivano jer čovjek već počne upadati u dublje faze sna koje se u tridesetominutnom spavalačkom životu ne stignu odraditi do kraja. Zato ste i pogubljeni nakon što se probudite nakon sat-dva “ubijanja oka” nakon posla ili faksa. Koristi ovakvog spavanja se pojave kasnije, nakon što onaj groggy osjećaj prođe i traju do tri sata nakon buđenja.

Moraš paziti i kada ideš odrijemati – ako odradiš to kasno tijekom dana, možda si poremetiš bio-ritam. Najbolje vrijeme za kratki spavanac? Kasno prijepodne ili ranije poslijepodne.

Možda je problem kako odspavati samo 10 minuta – čim malo okusiš taj divan osjećaj, možda poželiš produžiti, ali pokušaj se pridržavati alarma na prvu.

Tak’ da…

Do it! Bolje je od kave, you know it.

TAGOVInap powernap san siesta spavanje

Komentiraj