Jesu li u pravu?
Ovako izgleda tradicionalni doručak u 16 nama bliskih država Europe

Dobro jutro i dobar tek! Kažu kako je prvi obrok u danu najvažniji, a evo što se tradicionalno nalazi na stolovima stanovnika 16 nama bliskih država Europe.
Svaka pa i najbezličnija (Bjelorusija, tebe gledamo) država svijeta ima neke svoje posebne običaje i stoljetne tradicije, a mnoge od njih su usko vezane uz hranu i piće. Na spomen Francuske će većina nas pomisliti na croissant, Italija ima pizzu, nemaštoviti Englezi nacionalnom hranom smatraju fish&chips, a mi smo nekako najprivrženiji finim zagorskim štruklima, iako bi se dalo naći još nekoliko kandidata koji su svakako svjetski unikat. No, što je s doručkom? Internet stranica WhenOnEarth je složila zanimljivu listu tradicionalnih obroka koje za doručak pripremaju stanovnici 16 istočno/jugoistočno europskih zemalja, a iako je točnost nekih podataka dvojbena i vrlo subjektivna, moramo ispoštovati mišljenje stranaca. I navaliti na bureke, ćevape i kajmak!
Rusija
Rusi svoj doručak zovu zavtrak, a obično se sastoji od blinija (tanka palačinka), kashe (heljdina kaša), tvoroga (vrste svježeg sira), jaja, narezaka i crvenog kavijara, uz što najbolje sjeda šalica kave ili čaja. Naravno, pod “kava ili čaj” mislimo na votku…
Republika Češka
Uvijek rado viđeni gosti na našoj obali, Česi svoj doručak zovu snídaně, a osnovu mu obično čine šnita raženog kruha ili rohlik (pecivo u obliku kifle) s kobasicom, putrom, pekmezom, medom ili nekom drugom vrstom namaza te par kriškica sira, salame ili šunkice. Osim ove slane varijante postoji i slatka, koja se naziva jednostavno koláč, a čine ju okruglice od tijesta sa šljivama, makom ili sirom.
Poljska
Poljaci svoj dan vole početi junački pa je njihov śniadanie vrlo bogat obrok sastavljen od šnite raženog kruha u kombinaciji s tvrdo kuhanim jajem, majonezom, sirom, narescima, voćem, rajčicama, krastavcima… ili sa svim tim sastojcima zajedno. Eto, kada vas put odnese do Poljske da znate što je to kanapka!
Mađarska
Naši sjeveroistočni susjedi doručak zovu reggeli, a on se uglavnom sastoji od ne pretjerano originalnih hladnih narezaka, sira, kuhanog jajeta, rajčice i kruha s putrom, uz obaveznu šalicu čaja ili kave. Oni skloniji avanturi ipak vole zasladiti prvi obrok dana pogácsom ili briós, vrstama peciva punjenim sirom, komadićima mesa i drugim nadjevima… takozvani slavonski stil!
Hrvatska
Aaaa, da, Hrvatska, zemlja kristalno čistog mora, kravate i ljudi koji vole piti kavu po 2-3 sata u komadu razglabajući o stvarima koje ih se uopće ne tiču. Naš se doručak uglavnom sastoji od već nekoliko puta spomenute trpeze s hladnim narescima, namazima, sirom i raznim vrstama peciva, a izgleda kako stranci smatraju burek našim autentičnim jutarnjim obrokom. Hmh, nije da su u krivu, ali jesu li baš u pravu?
Latvija
Latvijci svoj doručak zovu brokastis, a iako to nikada ne bismo pomislili za njih, imaju neka prilično neobična jela. Tu se svakako ističe nāc rītā atkal što doslovno znači “vrati se sutra“, a radi se vrsti palačinke punjene mljevenim ostacima mesa. Mmmmm! Tu je i gotovo neizrecivi biezpienmaizītes (pecivo punjeno sirom) te pīrādziņi (pecivo punjeno nasjeckanom slaninom i lukom) što svakako intrigira naša nepca.
Estonija
Za razliku od svojih južnih susjeda, Estonci vole nešto lakši doručak iliti hommikusöök, koji se tradicionalno sastoji od kohupiimasaiada (tost sa svježim sirom), uz dodatak svježeg voća ili povrća. Nije loše, uopće nije loše!
Bugarska
Ma, zaboravite te fancy sjevernjačke fore s laganim doručkom, Bugari znaju kako se klopa. Omiljeno im je jelo banitsa, tijesto punjeno sirom, špinatom, mesom ili rižom koje je maltene isto kao naš burek, a uz to kao budali šamar pašu buhtas i mekitsas, varijante naših masnih uštipaka u kojima se uživa uz jogurt, marmeladu, med ili kiselo mlijeko.
Ukrajina
Ukrajinci su stara slavenska škola jednostavne, hranjive i nimalo privlačne hrane, gdje osnovu svakog jutarnjeg obroka čine kasha (heljdina kaša), kovbasa (kobasice) i tanke palačinke sa sirom. S obzirom na izgled njihovih djevojaka, čini se kako ova formula itekako pali!
Bjelorusija
Već smo ih spomenuli kao najbezkarakterniju državu Europe (izazivamo vas da, osim Aleksandra Lukašenka, iz glave navedete barem tri stvari po kojima je ova zemlja poznata), a sudeći po njihovom doručku, nismo puno fulali. Tradicionalni draniki (krumpirovi uštipci) s kiselim vrhnjem ili sendvič s raženim kruhom svakako nisu nešto zbog čega bismo poludjeli od sreće…
Srbija
Naši istočni susjedi Srbi za doručak najviše vole lepinju s kajmakom, proju (kukuruzni kruh), burek, kačamak (teško je to objasniti, jednostavno… kačamak!) i gibanicu, uz neizostavne hladne nareske, sir, jaja i jogurt. Bilo kome milo i drago, tako Ameri kažu!
Crna Gora
Vrlo je veliko pitanje koliko ljudi (pogotovo mladih) u Crnoj Gori, uz neizostavne bureke i gibanice, još uvijek jede poparu (stari kruh kuhan u mlijeku ili vodi), cicvaru (postoji milijun varijanti, ali uglavnom se radi o smjesi vode, mlijeka, kukuruznog brašna i sira) ili skorup (crnogorski kajmak), ali nekako sumnjamo kako se radi o velikim brojkama.
Bosna i Hercegovina
Jasno nam je kako su ćevapi vjerojatno najpoznatija hrana u Bosni i Hercegovini, ali baš da se jedu i za doručak, u to nismo sigurni. Prije će pasti kakav burek, a s druge strane, možda se i varamo. Dragi naši prijatelji iz Federacije, pomagajte!
Albanija
Uz cijeli asortiman klasičnih balkanskih jela, Albanci se ističu petullom iliti uštipcima koji se jedu sa šećerom u prahu, sirom, vrhnjem, pekmezom ili nekim drugim nadjevom. No, jutarnji obrok ne mora biti toliko težak pa kao dostojna zamjena može uletiti i komad kruha s malo sira, narezaka ili omletom.
Kosovo
Na Kosovu nema previše komplikacija s doručkom: pohani kruh, malo svježeg sira, žlica-dvije ajvara, kajgana i čaša svježeg mlijeka! No, imaju i oni svoje autohtono jelo i to llokume iliti četvrtaste uštipke koji se jedu s kiselim vrhnjem i češnjakom, jogurtom ili medom.
Makedonija
Za kraj su tu i naši prijatelji Makedonci, koji dan vole započeti korijem (dugački spoljošteni rezanci), taranom (nešto kao kus-kus), prženim lepčinjama (lepinjice punjene sirom) ili pitom pastrmajlijom (ovalno tijesto s komadićima mesa i jajima). Bome, ljudi znaju kako se udara po hrani!