Klopa & Cuga

Kent 'Battle' Martin

Aside Banners

Veliki igrači ga mrze: On je mučki provokator i pravi diktator među pivskom ekipom!

Američkom pivskom industrijom u sjeni vlada ekscentrični diktator, alfa i omega pivkana: Kent 'Battle' Martin čije pivsko oko mora biti estetski zadovoljeno.

Piše , Objavljeno

Kod konzumacije pive, muškog eliksira života, među vašim kategorijama i kriterijima garantirano vam nije etiketa. Naoko su slične i glavno nam je da nose ime omiljene nam tekućine. Ali ne i njemu…

boss

Osim diktatorom, Martina pivari nazivaju i legendarnom picajzlom zbog statusa izgrađenog najčešće spuštenim palcem na igrice pivskih dizajnera.

Pedantni provokator i iritantni kritičar etiketa među velikim igračima izaziva gnjev, ali čak ga se i njihovi odvjetnici boje ne bi li u budućnosti mogao stopirati razrađene i izkalkulirane dizajne koji se dopadaju cijelim korporacijama, ali ne nužno njemu – pivskom esteti. Američke pivovare naučene na promišljenu psihologiju marketinga moraju najprije zadovoljiti lakomo oko Kenta Martina, koji im mora dati federalno dopuštenje da se njihovo pićence nađe u primjerenom ruhu na policama diljem pedeset država. No i dalje nitko ne zna predvidjeti njegove vizualne settingse i dokučiti što igra, a što ne.

Pivski kralj

U multimilijarderskoj industriji Martin tako nosi i titulu pivskog kralja zbog svoje ekscentrične, otresite i rigidne prirode, što će potvrditi i njegov dress code u stilu Barneyja Stinsona, a po pitanju znanja i prisjećanja etiketa, jednako je analan kao Sheldon Cooper.

pivice2

‘Battle’ Martin svoj privatni život čuva kao zmija noge, a kao vječita enigma pivarima, pivopijama i medijima nikada ne daje intervjue iz kojih bi mogli dokučiti je li bio zlostavljan u djetinjstvu pa da se ovako iskaljuje na pivskim profićima. Njegov kriptonit nepoznat je pivovarama pa je svako slanje etikete ovom državnom cenzoru mukotrpni proces i agonija u iščekivanju odobrenja ili odbijanja čak i savršeno dizajnirane etikete. Predan svome poslu Martin radi od pet ujutro do jedan iza ponoći i gotovo trenutačno odgovara na upite pivara istovremeno na nekoliko laptopa, no svejedno primjećuje i najbanalnije dizajnerske detalje koje bi mogle utjecati na percepciju i prodaju piva na policama američkih dućana.

Pivari ga smatraju najvećim simbolom nebuloze vladinih institucija koje nameću zastarjela i besmislena pravila, poput onoga da pivska etiketa ne smije nositi simbol srca, kao što je bio slučaj s brendom ‘King of Hearts’ (‘Herc Kralj’) s igraćom kartom jer bi to dalo naslutiti da pivo izaziva srčane probleme. Jedan od odbijenih dizajna jest etiketa s reprodukcijom slike ‘Sveti Jeronim preobraćuje Svetu Paulu’ s medicinskim natpisom ‘Mudrost svete Paule’, a Martinov razlog jest obmana pivopija da će im pivo podariti mudrost. Tu se ni mi ne bi složili s dizajnom.

pivice3

Crveno svjetlo otišlo je i božićnom pivu ‘Pickled Santa’ (‘Ukiseljeni Djedica’) jer su mu oči bile prevesele i time pokazuje pijane nuspojave alkohola, a u božićnom je duhu jasno odbio pivo ‘Bad Elf’ (‘Zločesti Vilenjak’) jer, eto, prema etiketi Djedičini zločesti vilenjaci vole potegnuti dok pakiraju darove za dobru dječicu. Objašnjenje: etiketa zbunjuje konzumente! Danci vjerojatno imaju najviše razloga za oštrenje koplja jer je njihovom pivu s prizorom hamburgera zamjerio da bi lokalni momci pred dućanom mogli zabrijati da se među hmeljom našlo i malo mesine, a nakon toga je njihovim konkurentima stopirao etiketu jer je sugerirala da se radi o tamnom indijskom pivu, iako jasnim velikim slovima piše da je proizvedeno u Danskoj.

Iako na prvi pogled izgleda poput lika iz filmova Wesa Andersona, Martin u prosjeku dnevno odobri 110 etiketa, a radi pet dana u tjednu. Doduše, zločesti cenzor vladar je svoje domene jer nema nadređenog i nitko ne može kontrolirati njegov opaki kes i crveno ‘NE’ na stotine odbijenih etiketa.

Dok pivari na njega gledaju kao na zlu maćehu, a pivopije ne može više boljeti briga o modnim ispadima njihovih boca, treba priznati da je Martin neumorni radnik dosljedan u svom poslu, ali prije svega predan jer naposljetku u hiperkorektnosti američkoga društva spasi više nego pokoje dupe od potencijalnih tužbi ili žalbi. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se poigrao s hrvatskim etiketama i koje bi od njih prošle u postojećem ruhu!

TAGOVIalkohol cuga piva pivo pivske etikete

Komentiraj