Klopa & Cuga

Što se cuga u svijetu?

Aside Banners

Vino, pivo ili žestica: Evo što se najviše cuga u raznim zemljama svijeta

Piše , Objavljeno

Za Francuze se zna da uživaju u vino, Nijemci su poznati kao veliki pivopije, a Rusi rokaju uglavnom žesticu… no što cuga ostatak svijeta?

alkohol 1

Ekipa sa statističke stranice Ghost in the Data ponovno nas je obradovala novom cool interaktivnom kartom, koja ovaj put otkriva koja su omiljena alkoholna pića zemalja diljem svijeta. Koristeći statističke podatke Svjetske zdravstvene organizacije i normative s Wikipedije, uspjeli su stvoriti svojevrsni alkoholni presjek za većinu zemalja svijeta, isključujući vječne crne rupe ovakvih istraživanja poput Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Jugoistočne Azije, za koje ili nema dovoljno podataka ili oni jednostavno nisu obradivi, pošto je u određenim zemljama alkohol zabranjen iz vjerskih razloga.

No, glavnina zemalja je ipak pokrivena pa smo tako dobili interaktivni prikaz koji u obzir uzima tri glavne vrste alkoholnih pića: vino (12% alkohola), pivo (5% alkohola) i žestice (40% alkohola). Za svaku je zemlju naznačeno koliko kojeg pića (u mililitrima) popije tjedno, a ovisno o omiljenoj cugi, svakoj je zemlji dana druga boja. Nadalje, ovisno o tome koliko je neki alkohol popularan, toliko je intenzivna i boja, pa je tako Francuska izrazito crvena (vino), dok je Rusija izrazito plava (žestica).

karta alkohola

Pošto ne možemo obraditi baš svaku prikazanu državu, ostavljamo vama da se igrate i istražujete tko što cuga, a mi ćemo spomenuti samo najzanimljivije detalje. Hrvatska je tako jedna od jačih vinskih zemalja svijeta, a u našem okruženju to piće preferiraju još i Slovenija i Italija. Albanija i BiH očigledno najviše vole žesticu (eh, da nam je još znati i što se to točno roka?!), dok su Srbija i Mađarska više pivske zemlje. Dakle, što se toga tiče, nekako smo se ravnomjerno podijelili.

Kako smo već rekli, Francuzi su izrazito veliki vinopije, a u Europi su uz njih to još Portugal, Švicarska i Danska. Kako idemo prema istoku, tako raste i popularnost žestice, tako da je sve dalje od Ukrajine teritorij “teškog” alkohola, s neobičnim iznimkama koje upadaju u oko, poput vinskog Laosa i pivopijske Južne Koreje i Vijetnama. Zlatno-smeđi nektar bogova preferira i većina Europe, Australija, afričke zemlje u kojima je dozvoljen alkohol i dobar dio Južne Amerike, što će reći da bi ovo moglo biti i najpopularnije piće na Zemlji. Je li to stvar ukusa, povijesti ili jednostavno kvalitete lokalnih proizvoda, teško je reći, ali jedno je sigurno: tko Indijce uspije navući na alkohol (prvenstveno vino), taj se više ne mora brinuti za svoju budućnost!

TAGOVIalkohol cuga svijet vino žestica

Komentiraj