Lifestyle

Za nove generacije hipija

Aside Banners

Volkswagenov novi koncept Microbusa je dostojni nasljednik hipijevske ikone

Prije više od 50 godina je postao jedan od najikonskijih automobila svih vremena. Sada je vrijeme da ga u modernom izdanju upoznaju i nove generacije.

Piše , Objavljeno

Možda taj podatak nije toliko poznat, ali Volkswagenov Minibus, poznatiji jednostavno kao T1, je bio tek drugi model koji je sada veliki njemački proizvođač automobila plasirao na tržište. Bilo je to 1950. godine, a iako je odmah postao popularan, pravi je procvat doživio 60-ih godina prošlog stoljeća kada je postao svojevrsnim simbolom hipi-revolucije. Njegova je privlačnost ostala nepromijenjena do danas, kada je posebno cijenjen među ljubiteljima old-timera, ali i svakog hipstera, nju-hipija, kulera ili jednostavno bilo koga s imalo smisla za stil.

Volkswagen tu liniju nije nastavljao (dobro, jest, s daleko manje uspješnim i privlačnim T2 modelom), ali sada je došlo vrijeme da mu se ipak možda i vrate. Koncept za novi Minibus nazvan ID Buzz je predstavljen u ponedjeljak na Detroit Auto Showu, a iako se radi o pomalo prozirnom pokušaju populizma nakon silnih afera s lažiranjem dizelskih statistika, malo tko je ostao ravnodušan. ID Buzz zadržava osnovne linije svog starijeg brata, ali je apsolutno sve na i u njemu najmodernije i tehnološki najnaprednije što se trenutno nudi.

vw1

Domet mu je 430 kilometara s jednim punjenjem (naravno, na električni je pogon), a ima mjesta za osmero ljudi te opciju rotacije svih sjedalica, pa čak i vozačeve, kako bi se dobio svojevrsni lounge ugođaj. Automobilom “upravlja” ID sustav koji se podešava po preferencijama vozača, bilo da se radi o idealnoj visini sjedalice, bilo da je u pitanju omiljena radio-stanica. Sve se funkcije mogu mijenjati pomoću priloženog tableta, a proširena stvarnost i kamere umjesto retrovizora uvode ID Buzz u budućnost i doba kada će apsolutno sve biti digitalizirano. Jedino je pitanje hoće li se ovo vozilo ikada pojaviti na cestama, ali iz Volkswagena tvrde da ako odaziv javnosti i struke bude pozitivan, da bi ga se svakako moglo voziti već negdje tamo 2025. godine. Taman se stigne legalizirati marihuana, pa da vidimo kako je to živjeti kao moderni hipi!

TAGOVIbudućnost električni automobil koncept minibus T1 volkswagen

Komentiraj