Lifestyle

IKEA kućica

Aside Banners

Za sastaviti ovu jeftinu, ekološku modularnu kuću je potreban samo šarafciger i četiri dana posla

Piše , Objavljeno

Zamislite IKEA pokućstvo ili LEGO kockice i uvećajte to nekoliko puta i dobiti ćete Pop-Up House, divnu kućicu koju možete sami sastaviti u svega nekoliko dana!

pop 3Izgraditi kuću nije lako: treba vremena, dosta radne snage i hrpa love da se stvori dom po mjeri, a dizajneri, arhitekti i građevinari desetljećima pokušavaju osmisliti neki koncept koji bi pojeftinio, pojednostavio i ubrzao taj proces. Svoj su pokušaj nedavni predstavili dizajneri iz francuskog MultiPod Studia, čiji je Pop-Up House mješavina IKEA pokućstva i LEGO kockica, ali za izgradnju kuće. Za sada su složili prototip od 150 metara kvadratnih u Aix-in-Provence te su u procesu ispitivanja tržišta i potrage za potencijalnim investitorima.

pop 2 pop 1

Radi se o naizgled klasičnom modularnom objektu temeljenom na ekspandirajućoj polistirenskoj pjeni (EPS) postavljenoj između dvije lamibois ploče, koje se onda u komadima slažu i tvore podove, zidove i stropove. Materijal je iznimno lagan, ali izdržljiv te pruža fantastičnu izolaciju, a za one s nešto ekološkijom vizijom postoji i opcija zamjene polistirena plutom ili celulozom. Same ploče se spajaju drvenim vijcima, a za njihovo spajanje je dovoljan doslovno samo odvijač (po mogućnosti električni, jer ako smo naučili išta sastavljajući IKEA pokućstvo, onda je to da budemo spremni na mnogo šarafljenja).

Pop-Up House – promo video:

Materijal košta nekih 200 eura po kvadratu, što uključuje i cijenu radne snage. Sama kuća se može sastaviti u roku od četiri dana, ali niti cijenom niti utrošenim vremenom ne uključuje uređenje eksterijera i interijera, ugradnju komunalija i grijanje. Ipak, potonje ne bi trebalo biti preveliki problem jer je sama Pop-Up House tehnički gotovo savršeno izolirana, a za iscjediti još malo sokova iz nje na krov se mogu postaviit solarni paneli ili zasaditi trava. Naravno, postoje i neke mane poput dvojbene sigurnosti (prvenstveno kada govorimo o elementarnim nepogodama i požarima), ali sve se to može popraviti u narednim verzijama. Tko zna, možda se ovakve kućice napokon i “uhvate” te postanu popularne!

TAGOVIdizajn ekologija građevina IKEA jednostavno kuća lego modularna kuća modularno očuvanje okoliša pop-up house sastavljanje

Komentiraj