Lifestyle

Aside Banners

Zaboravi onu “radi što voliš”, pametni ljudi s prestižnog sveučilišta savjetuju nešto drugo

Piše , Objavljeno

 Ima taj jedan poznati citat koji je svoj vrhunac doživio s procvatom društvenih mreža i motivacijskih postera.

choose-a-job-you-love-and-you-will-never-have-to-work-a-day-in-your-life4

“Radi ono što voliš i nećeš raditi dana u životu” na milenijalce djeluje orgazmički, gotovo kao nekad na babby boomerse:” imaš posao u državnoj firmi do kraja života”. Iako na internetima ispod ovog citata često stoji ime drevnog kineskog mudraca Konfucija, tko je točno našoj generaciji prodao foru radi koje sad svi žele biti slavni YouTuberi i travel blogeri – ne zna se.

Malo je teško povjerovati da je za vrijeme Konfucija, točnije 500 godina prije nove ere, ljude mučila fleksibilnost traženja posla. Neki drugi izvori povezuju poznatu izreku sa profesorom filozofije na Princetonu, Arthurom Szathmaryem, koji je 1982. sa svojim učenicima podijelio ovu mudrost, međutim, pripisao ju je  neindetificiranom “old timeru” kojeg je poznavao. Tko zna, sigurno su nekada neki nesretni kmetovi dok su obrađivali zemlju razmišljali o tome kako bi radije živjeli od pisanja pjesama, no čini se kako je ta ideja na popularnosti dobila tek pojavom Instagrama.

0001

Fotografija: Shutterstock, Artur Szczybylo

Radi ono što voliš i nećeš raditi dana u životu najčešće nam poručuju nasmiješene face samoprozvanih life coachera, Insta-influensera, blogera i svih onih prodavača pozitive i inspiracije koji će nam za samo 9,99 $ odati tajnu kako možemo živjeti kao i oni. Ali kupi sada jer ova velikodušna ponuda istječe u ponoć! Ne bi bilo pretjerano reći da je upravo ovaj citat jednoj čitavoj generaciji uzrokovao osjećaj promašenosti jer se ipak nekako osjećaju kao da rade svakog dana kada im ujutro zazvoni alarm.

Odgovor nije u strasti, već u svrsi

Ako se i vi osjećate loše jer mislite kako niste našli svoju strast ili jeste, ali ne nalazite načina kako od nje živjeti, donosimo za vas riječi profesora s Harvarda Jona Jachimowicza koji kaže kako je ova čitava priča jedno veliko Sranje.

U članku za Harvard Business Review, profesor objašnjava kako nije stvar u tome da radimo ono što smatramo zabavnim ili za što vjerujemo da je naša strast, već u tome da nalazimo svoju svrhu radeći ono u čemu vidimo neki veći smisao. Razlika je suptilna, ali značajna.

Fokusiranje na ono što volite povezuje strast s onim u čemu uživate i što vas čini sretnim, dok se fokusiranje na ono do čega vam je stalo usklađuje strast s vašim vrijednostima i učinkom koji želite imati.

TAGOVIharvard motivacija posao