Lifestyle

Pali i plivanje u snijegu

Aside Banners

Zaboravite vježbanje i dijetu – ‘ledene veste’ za mršavljenje su novi hit za biti fit!

Piše , Objavljeno

U moru različitih metoda za mršavljenje obična hladnoća se ističe svojom jednostavnošću te činjenicom da možda nije toliko nebulozna kako na prvi pogled zvuči.

coldTijekom posljednjih smo se 50-ak godina nagledali na stotina raznih dijeta, pilula, aparatura za mršavljenje i sličnih nebuloza namijenjenih izbjegavanju dva osnovna načina održavanja zdrave linije: vježbi i pravilnoj prehrani. To nije nimalo čudno s obzirom na način na koji čovječanstvo danas živi i činjenicu kako je vjerojatno polovica svjetskog stanovništva pretila, a sigurno je kako nam u skorijoj budućnosti slijedi masa novih “čudotvornih” otkrića namijenjenih borbi protiv masnih naslaga. U SAD-u se tako u zadnje vrijeme širi trend mršavljenja hladnoćom, a njime se sada bave i neki ozbiljniji znanstvenici.

Sve je krenulo od profesora Waynea B. Harrisa, koji je u svojoj maloj kućnoj radionici počeo proizvoditi i prodavati “ledene veste”, svojevrsne prsluke ispunjene ledom kojima je cilj sniziti temperaturu ljudskoga tijela. Znanost iza svega je prilično jednostavna: kako bi se tijelo zagrijalo mora trošiti kalorije i sagorijevati masti, a što je hladnije, to je potrošnja veća. Temperatura veste se kreće oko 10-ak °C i po proračunima profesora Harrisa sagorijeva oko 250 kalorija po satu, a oni koji su se već okušali korištenjem ove metode tvrde kako se tijelo nakon početne nelagode brzo navikne na hladnoću pa korisnik gotovo pa niti ne osjeti tu promjenu temperature.

ice vest

Njegovi se principi temelje na istraživanjima bivšeg NASA-inog znanstvenika Raya Cronisea koji je potegnuo u našu davnu povijest i ustanovio kako pretilost tada nije bila problem jer su ljudi osim ne toliko obilnih izvora hrane i stalnog kretanja periodično bili izloženi hladnoći, što je sve zajedno sprječavalo da se udebljaju. S druge strane, današnjim je ljudima gotovo nezamislivo da se u svakodnevnom životu smrzavaju (osim kada moraš propješačiti osam metara od ulaznih vrata kuće do automobila) tako da je tijelo izgubilo tu potrebu za samostalnim zagrijavanjem. On je počeo eksperimentirati na sebi tuširanjem u hladnoj vodi, oskudno odjevenim hodanjem po hladnoći i spavanjem bez deke, a tvrdi da je u svega 6 tjedana na ovaj način izgubio 12 kilograma.

Ray Cronise – predavanje na TEDMED-u 2010. godine:

Iako za sada nema previše dokaza da ova metoda ne djeluje i da je potencijalno opasna, također nema niti dokaza kako je ona znanstveno prihvatljiva. Većina se stručnjaka još uvijek slaže kako je za održavanje vitke linije nužna dostatna tjelovježba i kvalitetna prehrana, a ovakve metode trošenja kalorija i posljedičnog otapanja masnih naslaga eventualno mogu eliminirati još pokoju kilicu. Pošto nošenje vesti ispunjenih ledom nije neka pretjerano primamljiva opcija, a hodanje po snijegu u majci kratkih rukava se definitivno ne čini kao pametno rješenje, za sada ćemo se suzdržati od mršavljenja hladnoćom, ali nije loše pratiti kako će se dalje razvijati. Na kraju krajeva, u teoriji bi sve ovo trebalo funkcionirati… što su donedavno govorili i za amfetamine!

TAGOVIdijeta hladnoća ledene veste mast mršavljenje pretilost pseudoznanost salo termodinamika

Komentiraj