Lifestyle

sportaš je protiv trčanja?

Aside Banners

Zašto ne trebaš puno trčati? Tiger Woods će ti reći zašto

Piše , Objavljeno

Trčanje je najpopularniji oblik tjelovježbe na svijetu, a neki trkači postanu pravi fanatici. Čuli smo za runner’s high, čuli smo za ogroman broj potrošenih kalorija, čuli smo za revolucionarne tenisice koje štite od ozljeda, ali trčanje – pogotovo ako pokrete ne izvodiš pravilno – je jako stresno za cijelo tijelo, poglavito za zglobove nogu.

Ranije su trkači bili čudaci, a iz više svjedočanstava smo čuli da su dobivali poglede i povike od prolazećih automobila ili susjeda u stilu “tko te lovi?”.

Trčanje je popularizirano u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća, a upravo je trčanje razlog za veliki rast jedne malene kompanije koja se zvala Nike.

Jedan od Nikeovih najvećih sportaša/modela u povijesti je progovorio protiv trčanja. Nikeov posao neće previše patiti zbog toga, trkača će uvijek biti, ali sami odlučite treba li to vama.

Tiger Woods je dobio jedno klišej pitanje u intervjuu za GOLFTV.

Kada bi se mogao vratiti kroz vrijeme što bi rekao mlađoj verziji sebe?

https://twitter.com/GOLFTV/status/125631243541104230

“Trčanje preko 30 milja tjedno (48 kilometara+) kroz mojih prvih pet, šest godina na Touru mi je praktički uništilo tijelo i koljena.”

Ako voliš trčati, vjerojatno znaš što trčanje radi tijelu. Pobrini se za prikladnu obuću, tehniku i podlogu na kojoj trčiš. Bit ćeš okej, ali ako si samo amater koji želi doći do cilja (a to je dolazak u formu) – ima i drugih načina. Tiger zna.

Sprint je bolji kardio od laganog trčanja na duge staze, uzme ti manje vremena, napuca ti puls, a i mišići drukčije rade.

Istraživanja redovito pokazuju da je trening s opterećenjem (utezi, kablovi, elastične trake, itd.) te sprint učinkovitiji za gubitak tjelesnih masti i stvaranje dobre hormonalne slike za postizanje tog cilja. Razmisli je li trčanje jedina aktivnost s kojom se želiš baviti.

TAGOVIfitness Tiger Woods tjelovježba trčanje zdravlje