Lifestyle

Nije šala!

Aside Banners

Zašto žene doživljavaju orgazam? Pitamo ozbiljno, jer nitko ne zna sa sigurnošću!

Piše , Objavljeno

Iako smo prilično sigurni zašto muškarci doživljavaju orgazam, kod žena je stvar daleko kompliciranija i nitko još uvijek nema pravi odgovor!

orgazamI dok nama muškarcima orgazam dođe kao sasvim prirodna posljedica seksualne aktivnosti, kod žena je situacija puno drugačija pa tako veliki broj pripadnica nježnijeg spola nikada nije niti doživio taj fantastični osjećaj (tužni emoji). I dok za ovu problematiku postoji uistinu mnogo prihvatljivih objašnjenja, daleko je veća misterija zašto žene uopće doživljavaju orgazam?! Ne, nismo seksističke svinje koje smatraju da je to privilegija muškog roda, nego moderna znanost po tom pitanju i dalje tapka u mraku! Kod muškaraca orgazam označava izbacivanje sjemena i nekih drugih spojeva koji poboljšavaju šanse za oplodnjom, ali kod žena on na prvi pogled nema nikakvu funkciju! Ili se varamo…

Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Albanyu tako sugerira kako svršavanje pomaže ženama pri izboru boljeg partnera. Podaci pokazuju kako je broj orgazama ovisan o prihodima muškarca, njegovom samopouzdanju i privlačnosti, što bi možda i moglo biti donekle točno da nema nekoliko primjera koji pobijaju ove “dokaze”. Naime, poznato je kako lezbijke u prosjeku doživljavaju više orgazama nego žene koje se seksaju s muškarcima, a da ne govorimo o tome kako veliki broj žena može svršiti jedino samozadovoljavanjem, što u oba slučaja u potpunosti isključuje muškarce kao bitan faktor.

Pa koji su onda razlozi? Neki znanstvenici tvrde da je razlog taj što orgazmi povećavaju želju za seksom (sasvim logično), što je pak evolucijska prednost prilikom oplodnje jer… pa, više je bolje! Drugi pak tvrde da je žensko tijelo nakon orgazma mnogo opuštenije i spremnije za spavanac, što bi moglo pomoći spermićima da lakše pronađu taj put do jajašca. Ima i onih koji vjeruju kako stezanje ženskih spolnih organa prilikom svršavanja tjera spermiće “uzvodno” prema jajašcima, a to naravno povećava šansu za oplodnjom.

orgazam 1

Druga struja na ženski orgazam gleda sa sociološke i psihološke strane pa tako ovaj fenomen pripisuje povezivanju parova: ispuštanje oksitocina tijekom orgazma može se dovesti u vezu sa zaljubljivanjem (iako mnogi znanstvenici tvrde da za to nema konkretnih dokaza) i povećanjem intimnosti te šansama da par ostane skupa i nakon rođenja djeteta. Najkontroverznija i mnogim ženama najneprihvatljivija varijanta jest da je ženski orgazam zapravo pradavni “ostatak” muškog orgazma, kao što su otprilike muške bradavice relikt ženskih. Zagovaratelji ove teorije smatraju kako fenomen orgazma potječe još iz embrionalnog razvoja, a žene su ga nekim sretnim evolucijskim putevima slučajno naslijedile i mogu ga doživjeti kao nekakav seks-bonus. Prava istina jest da konsenzus oko ovog pitanja ne postoji, a iako se možda ne čini toliko bitan, pravi bi odgovor vjerojatno pomogao svima onima koji još uvijek nisu doživjeli čudo orgazma!

TAGOVIevolucija muškarci oplodnja orgazam razmnožavanje seks seksanje svršavanje vagina žene žensko tijelo

Komentiraj