Lifestyle

Neki se nikada ne poprave...

Aside Banners

Znanost dokazala ono što smo sumnjali: preljubnici ostaju preljubnici!

Piše , Objavljeno

Preljub je sastavni dio ljudskih odnosa još od vremena kada smo se smucali po špiljama i drvenim kopljima lovili mamute, tako da nije nimalo čudno kako je i dan danas svaki drugi čovjek… preljubnik!

preljub

Htjeli mi to priznati ili ne, preljub se tijekom dugih 70-ak godina prosječnog ljudskog života dogodi mnogima od nas, bilo da se radi o aktivnom činu prevare ili je u pitanju žrtva nečijeg slabog morala. Malo je onih koji mogu ostati imuni na putene strasti, pogotovo u ranijim godinama života, a sve je više i onih koji su nezadovoljni u braku, pa neku vrstu utjehe traže u zagrljaju drugih. Nekima je takvo ponašanje sasvim normalno, dok je drugima to nešto najgnusnije na svijetu, a mi ćemo ovaj put ostati sa strane i pozabaviti se znanošću i statistikom.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Denveru nedavno je otkrilo da ljudi koji su u počinili preljub imaju čak 3 i pol puta veću šansu da će to ponoviti i u budućnosti, time dokazujući ono u što smo svi ionako sumnjali: “Tko jednom prevari, prevariti će opet!” Naravno, ne radi se o egzaktnom zakonu već o čistoj statistici, koja je rađena na uzorku od 484 ispitanika u dobi od 18 do 34 godine i daje nam kakav-takav uvid u obrasce ponašanja (patoloških) preljubnika.

preljub 1

Ono što je u cijeloj ovoj priči posebno zanimljivo jest podatak da ljudi, koji su u prošlosti bili žrtva prijevare, imaju znatno veće šanse biti prevareni i u budućnosti, nego što je to slučaj s onima koji do sada nisu imali takve probleme. Tu se pak točnom može pokazati ona tvrdnja: “Prevari me jednom – sram te bilo, prevari me dvaput – sram me bilo!“, a sada, kada postoje neke naznake da se ovakvo ponašanje ponavlja, bilo bi zanimljivo sagledati koji su to psihološki temelji na kojima funkcioniraju preljubnici i njihove žrtve. Radi li se tu o odnosima nadmoći, problemima sa samopouzdanjem, negiranju istine ili jednostavnom adrenalinskom porivu, teško je reći, ali jedno je sigurno: kada kaže “Dogodilo se samo jednom, obećavam da neću više nikada!!!“, dobro razmislite možete li joj/mu uistinu vjerovati

TAGOVIpreljub prevara varanje veze

Komentiraj