Lifestyle

Sve je to u glavi

Aside Banners

Znanost ima savršeno objašnjenje zašto je prekid veze toliko bolan

Piše , Objavljeno

Tupa bol, teška depresija, bezizlaznost i često nepodnošljiva tuga su neki od glavnih simptoma “slomljenog srca”, ali kao i obično, sve je u glavi!

ljubavKada god vam netko kaže da prekinete kukati i plakati kao nekakva curica i prebolite bivšu/bivšega možete mu slobodno odvaliti šljagu jer priča gluposti koje nemaju veze s vezom. Prekidi su teški, bili oni nakon šest mjeseci intenzivne romanse ili 50 godina braka, a osim ako umjesto srca nemate računalni procesor, trebati će vam neko vrijeme da svoju dotadašnju ljubav izbacite iz sistema. I dok romantičari u nama za sve to krive srce, eter i druge mistične elemente, bol je kao i uvijek prvenstveno u glavi. Na žalost, nema magije ili brzog načina koja bi tu bol mogla trenutno izbaciti (iako litra domaće šljive svakako može pomoći… kratkotrajno!) već jednostavno treba dati vremena mozgu da sve to procesuira i izbaci van.

Prva stvar koju naš mozak radi nakon prekida jest automatski povratak u doba rane zaljubljenosti, kada je sve bilo savršeno. Sve što vas podsjeti na vašu bivšu/bivšeg, bilo da se radi o nekoj fotki ili vašem omiljenom restoranu, aktivira okidač u ventralnom tegmentalnom području mozga koji “nagrađuje” tijelo vraćanjem u to prijašnje stanje, na isti način na koji to čine nikotin i kokain. Posljedica je lučenje dopamina zbog kojeg proživljavamo osjećaj velike želje za istim emocijama i neke vrste ovisnosti o tim osjećajima, a to nas pak motivira da tražimo nove izvore te iste droge. Naposljetku tako nastaje začarani krug u kojem se gotovo nesvjesno hranimo takvim emocijama jer nam hormoni govore koliko nam nedostaje i treba ta rana ljubav, a svi znamo koliko je teško izvući se iz neke ovisnosti, poglavito emotivne!

Druga stvar koja je u ovom slučaju bitna jest fizička bol, koja nije nekakva izmišljotina slabića koji su si “zabrijali”, već itekako stvarna posljedica. Istraživanja su potvrdila kako se u slučaju prekida ne aktivira samo gore navedeni sustav “nagrađivanja” lijepim uspomenama, već i dijelovi mozga odgovorni za uzbunu tijela i osjećaj fizičke boli, iako realne vanjske stimulacije nije bilo. Naravno, kako bol osjećamo isključivo zahvaljujući mozgu, tako on i kontrolira sve one neugodne posljedice, koje uključuju bol u prsima, gubitak apetita i slabljenje imunosnog sustava. U ekstremnim slučajevima može doći i do takotsubo kardiomiopatije iliti sindroma slomljenog srca, koji može završiti tragično.

‘THE BREAK-UP’

Sve je to zapravo vrlo složeni sustav kojim se naše tijelo bori protiv takve teške životne situacije, prvenstveno pokušajima da nas se kroz povratak u neka ljepša vremena veze i fizičku bol na neki način motivira da pokušamo spasiti ono što je vjerojatno nepovratno izgubljeno (ali se uz mnogo truda ipak može postići!). Naravno, sve to s vremenom jenjava i naš se mozak prilagođava novonastaloj situaciji te vrlo brzo nakon početne tragedije prespaja neurone po frontalnom režnju koji inhibiraju blesave impulse (poput pijanog zvanja bivše ili misli o samoubojstvu) i preusmjerava obrasce ponašanja, tako da bi već nakon šest mjeseci sve to trebalo biti svedeno na minimum. Uglavnom se uistinu radi samo o vremenu, iako doktorica Judy Brown sa Sveučilišta Einstein i jedna od najvećih stručnjakinja po pitanju odnosa mozga i “slomljenog srca” nudi klasičan trik za zaborav: “Kada se sjetite te osobe, umjesto fokusiranja na sve ono dobro što je imala, mislite o tome koliko je ta osoba bila loša za vas!

TAGOVIhormoni ljubav mozak prekid romansa srce Sreća veza

Komentiraj