Lifestyle

Ali je barem jeftinija!

Aside Banners

Znanost je dokazala: Votka-Red Bull je štetna jednako kao kokain

Omiljena kombinacija mlađarije željne dobrog provoda možda nije toliko skupa kao kokain, ali radi gotovo jednaku štetu!

Piše , Objavljeno

Postoji period tijekom svačijeg odrastanja kada je piće izbora neka žestica u kombinaciji s energetskim napitkom punim kofeina, a glavna je uloga tu bez imalo sumnje votka-Red Bull. Nije pretjerano skupo, relativno je pitko, a daje itekako potreban osjećaj opijenosti i smanjenih inhibicija u kombinaciji s žešćom nabrijanošću. Dođe stoga kao jeftina alternativa kokainu, a kada si lud i mlad i nemaš baš brda love, bolje alternative nema. Na žalost, kako stvari stoje, ova zamjena za zločestu koku nije nimalo bezazlena, pogotovo iz razloga što ju konzumiraju uglavnom tinejdžeri i ekipa čiji je organizam (pogotovo mozak) još uvijek u razvoju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue su tako pratili miševe kojima su dali samo kofein, kofein u kombinaciji s alkoholom i kokain. Osim što je to bila jedna epska mišja zabava (koja je vjerojatno završila s barem 5-6 srčanih udara i ozbiljnim problemima ovisnosti u do tada sretnim mišjim obiteljima), rezultati su pokazali kako kombinacija kofeina i alkohola daje veću lokomotornu aktivnost kod odraslih miševa, a ona je usporediva jedino s efektima koje izaziva kokain. Promjene na mozgu su ukazale kako kombinacija kofeina i alkohola izaziva povećanje razine proteina ΔFosB u dijelu mozga koji je inače odgovoran za stvaranje ovisnosti. Treba li reći kako su iste promjene primjećene i kod miševa koji su bili na bijelom?

miš

Sve to pokazuje kako kokain i kombinacija alkohola i kofeina imaju slično djelovanje na mozak, a samim time i na ostatak organizma. Posebno su se podražljivim pokazali mozgovi miševa u adolescenciji tojest periodu kada su još uvijek u razvoju i doslovno kao spužve upijaju sve što dođe njihovim putem. Čini se stoga kako, iako u to vrijeme vrhunska zabava, jednom u budućnosti sve te ispijene votke-Red Bull dođu na naplatu, a moguće je kako svi oni trenuci kada sam sebe pitaš: “Jesam li stvarno glup kada ne kužim to i to?” zapravo imaju jedan jedini odgovor… A možda si jednostavno vukao previše kokaina, snobu!

TAGOVIalkohol energetsko piće kokain mozak ovisnost red bull votka

Komentiraj