Lifestyle

Jel 15 sekundi previše?

Aside Banners

Znanost otkriva koliko dugo možeš buljiti u nekoga bez da ispadneš jezivi ljigavac

Svima nama ponekad oko pobjegne na neku zgodnu ili nezgodnu osobu, a ponekad se taj pogled ipak zadrži malo predugo. Koliko je onda idealno?!

Piše , Objavljeno

Iako nam je već polagano stigla jesen, još uvijek se sa sjetom prisjećamo davnih dana mladosti od prije kojeg tjedna, kada smo nevino uživali na plažama i bacali okice na zgodne djevojke u malenim badićima, a kada bi nam se pogledi susreli, nasmiješili bismo se jedni drugima i kasnije tog dana okrunuli naš sudbonosni susret divljim seksom. To se na žalost nije dogodilo niti jednom, ali ono što jest je neugoda, naglo bacanje glave u stranu od koje pucaju vratne tetive ili glumatanje da zapravo gledaš onaj tamo vrlo zanimljivi suncobran iza nje. Istina je pak da nas je takvo brzo odvraćanje pogleda vjerojatno učinilo još većim ljigavcima, a znanost ima nešto reći i o tome.

Novo je istraživanje ekipe sa Sveučilišta u Londonu tako pokazalo kako je idealno vrijeme koliko bi čovjek morao i trebao buljiti u nekoga točno 3,3 sekunde, a da je jednako jezivo i ljigavo ako je to vrijeme kraće i duže. Naravno, možda koja sekunda tu i tamo neće napraviti bitniju razliku, ali piljenje od pola minute ili odmicanje pogleda brzinom svjetlosti rade gotovo jednaku štetu. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 500 ispitanika svih spolova i dobnih skupina, a svakome od njih je pokazan niz isječaka u kojima glumci jednostavno bulje u ekran, simulirajući tako osjećaj kao da netko bulji u tebe. Ispitanici su zatim zabilježili točan trenutak kada im je postalo neugodno (a to su učinile i kamere koje su pratile njihovo pomicanje očiju), a kada su brojke obrađene, došlo se do vrijednosti od 3,3 sekunde.

pogled

Voditelj studije, doktor Nicola Binetti, smatra kako ta brojka nije toliko psihološka, koliko društvena norma. Negdje tijekom ljudske povijesti se slučajno ili namjerno dogodilo da je sve manje ili više od 3 sekunde buljenja počelo biti smatrano neumjesnim i nelagodnim, a takva se praksa nastavila primjenjivati sve do danas, bilo naučenim putevima bilo nekakvim teoretskim konceptima poput dijeljene svijesti. Bilo kako bilo, idući put kada vas uhvate da buljite u njih, samo lagano nabrojite do tri i biti ćete na sigurnom. Tko zna, možda se tako i upeca kakva ljepota…

TAGOVI3 sekunde buljenje gledanje istraživanje jezivo ljigavo pogled seksi

Komentiraj