Lifestyle

Hvala ti, jeziče!

Aside Banners

Znanstvenici otkrili da imamo i šesti okus zbog kojeg smo ovisni o kruhu, tjestenini i pizzi

Ako ikada budete trebali opravdanje za prežderavanje kompleksnim ugljikohidratima, znajte da je najveći krivac za to vaš jezik!

Piše , Objavljeno

U osnovnoj školi su nas učili kako osjetilo okusa (iliti jezik) razaznaje četiri osnovne vrste okusa: slatko, kiselo, gorko i slano. Negdje tamo tijekom srednje škole smo saznali kako postoji i peti okus nazvan umami, što je malo kulerskija riječ za mesni. Sada, kada smo već odrasli i mislimo da znamo sve o životu, ekipa znanstvenika predvođena stanovitim Juyun Limom baca informacijsku bombu na nas i obaviještava nas da postoji i šesti okus, a kolokvijalno ga možemo zvati škrobasto.

pizza

Da, izgleda kako postoji i šesti okus koji naš jezik registrira i šalje povratne informacije ugode u mozak, a aktivira se kada okusne pupoljke dotaknu kompleksni ugljikohidrati tipa kruha, riže, tjestenine ili pizze, ostavljajući svojevrsni škrobasti filing. Vjeruje se da je taj okus drugoj strani krajnosti od slatkoga, jer slatko djeluje zadovoljavajuće samo na kratke staze (pokušajte pojesti pola kile čokolade odjednom pa ćete vidjeti), dok škrob daje mnogo duže zadovoljstvo. To je vjerojatno i razlog zašto ljudi toliko vole ugljikohidrate i zašto je uistinu teško održavati nekakvu kvalitetnu dijetu. Što možemo… jezik je krivac za sve!

TAGOVIhrana jezik okus osjet pizza škrob slatko tjestenina ugljikohidrati

Komentiraj