Lifestyle

Zdravo i fino

Aside Banners

Znanstvenici su stvorili novu vrstu morske alge koja ima okus slanine i zdravija je od kelja!

Piše , Objavljeno

Nećemo lagati: nismo neki fanovi morskih algi, koliko god one navodno zdrave bile. Hmh, ali ako kažu kako su stvorili novu vrstu koja ima okus slanine, možda se predomislimo!

dulseMorska trava iliti alge svakako nisu najatraktivnija hrana na svijetu i u našoj se prehrani nađe eventualno u ona dva-tri sushija koja pojedemo svakih pola godine. Kao i u slučaju ove kontinentalne zelenjave, uglavnom se radi o klopi koja je bezokusna i dosadna te može eventualno poslužiti kao dodatak odresku od 350 grama koji nitko neće niti pogledati. No znanstvenici sa Sveučilišta Oregon State nisu željeli tako brzo položiti oružje pa su dugogodišnjim istraživanjem na području algologije napokon uspjeli stvoriti ultimativnu prehrambenu namirnicu koja ima čak 2 puta više hranjivih sastojaka od kelja i okus fine pržene slanine!

Zapravo se radi o novom soju dobro poznate crvene alge zvane dulse koja u svom osnovnom obliku izgleda kao obična salata te je puna minerala, vitamina, proteina i drugih nutrienata. Inače raste uz obale Tihog i Atlantskog oceana, a radi se o jednoj od najčešće korištenih namirnica svoje vrste. A kako i ne bi kada ju većina znanstvenika i nutricionista smatra pravom superhranom.

dulse 2

Ekipa sa Sveučilišta Oregon State je tako radila na novom soju koji bi poslužio kao hrana školjkama, ali su u procesu sasvim slučajno nabasali na nešto vrlo zanimljivo. Naime, kada se lagano poprži, ova iznimno zdrava alga ima okus i miris istovjetan onome jednako pripremljene slanine, što je mnogima od nas (pogotovo Amerima) apsolutno neodoljivo. Naravno, ekipa je odmah dobila brdo para za nastavak svojih istraživanja i usavršavanja ovog proizvoda, a ako sve prođe kako treba ova bi se uistinu posebna prehrambena namirnica mogla naći u trgovinama već kroz par godina. Eh, da barem hoće isto to napraviti kelju, brokulama i mahunama…

TAGOVIalge dulse morska trava slanina špek ukusno zdravo

Komentiraj