Lifestyle

Sve što je fino ne valja!

Aside Banners

Znanstvenici tvrde da gazirana pića skraćuju život u istoj mjeri kao i cigarete

Piše , Objavljeno

Volimo si lagati da sva ona fina, pošteno zašećerena gazirana pića zapravo nisu toliko štetna kako se čini, no prva je istina da nas svaki gutljaj košta par sekundi života!

sokoviKao netko s graničnom ovisnošću o Coca-Coli, dobro sam upoznat sa štetnim sastojcima ovog pića, utjecaju koji ima na jetru i želudac, pola kile šećera koliko otprilike sadrži dvije litre tog slatkog, crnog nektara i ostalim argumentima protiv njezina ispijanja, ali nekada si čovjek jednostavno ne može pomoći! Na kraju krajeva, nema džabe ta naša jetra sposobnost regeneracije! I nije kao da su znanstvenici našli nekakvu poveznicu između ispijanja gaziranih sokova i skraćenog životnog vijeka kao što je to slučaj s cigaretama, zar ne? Zar ne?!?!

E pa ekipa sa Sveučilišta u San Franciscu nedavno je u glasilu American Journal of Public Health objavila rezultate studije koja povezuje starenje naših stanica s ispijanjem velikih količina gaziranih pića, a ti su mehanizmi toliko ozbiljni da su usporedivi čak i s pušenjem cigareta! Znate one fore: “Svaka cigareta skraćuje život za četiri minute“? To bi se od sada moglo govoriti i za svaku limenku vašeg omiljenog mjehuričastog pića (ne bojte se, pivo je za sada na sigurnom!), a kao i obično, glavni bi krivac mogao biti upravo šećer kojim su ovakvi sokovi doslovno prezasićeni!

Studija je provedena na podacima ukupno 5 309 odraslih Amerikanaca, a proučavani su telomeri (svojevrsne “kapice” na krajevima kromosoma) na bijelim krvnim stanicama. Kraći telomeri se općenito povezuju s raznim bolestima, smanjenim očekivanim životnim vijekom, stresom, problemima sa srcem, dijabetesom, rakom i drugim grdim bajama. Istraživanje je tako pokazalo da ispijanje gaziranih sokova skraćuje te telomere, a kada su rezultate ekstrapolirali i usporedili s onima dobivenima analizom pušača, ustanovljeno je kako četvrtina litre nekog soka s mjehurićima dnevno skraćuje život za otprilike 22 mjeseca, dok će nas 0,6 deci takvog pića dnevno koštati otprilike 4 i pol godine života!

samuel

Naravno da život i smrt pojedinca ovise o mnogo više faktora nego što je to ispijanje gaziranih pića, ali da su takvi sokovi štetni, jednostavno ne možemo poricati. Dijabetes, srčani udar, pretilost i ostali problemi koji mogu nastati ako rokate po pola litre-litru (a neki i više) dnevno sigurno će vam “ukrasti” koji dan, mjesec pa čak i godinu života, a to je vrijeme koje nikada nećete moći vratiti. Kvragu, zašto je sve što je fino toliko prokleto štetno za naše zdravlje?!

TAGOVICoca Cola gazirana pića istraživanje šećer skraćeni životni vijek sokovi zdravlje

Komentiraj