Mix

Danas se slavi Festivus, sekularni blagdan potekao iz obitelji Georgea Constanze

Festivus
Festivus Foto: Youtube Screenshot
Možda Božić više nije za tebe. Mžda si odrasla jedinka koja se udaljila od tradicije svoje obitelji. Možda uviđaš komercijalizaciju Božića i dosta ti je minusa na računu u prosincu jer moraš poklonima nadmašiti prošli Božić?

Imamo blagdan za tebe. Festivus. Za sve nas ostale. Slavi se 23. prosinca, na današnji dan, a može ga slaviti svatko tko se ne uklapa u tradicionalne blagdanske okvire.

Svijet se upoznao s Festivusom sada već davne 1997. godine kada je u prosincu emitirana epizoda Seinfelda u kojoj George Constanza otkriva kako je njegov otac Frank stvorio svoj blagdan kako bi se odmaknuo od religioznih i prodajnih aspekata uobičajenih blagdana. Frank je rekao DOSTA!

Jedan od scenarista Seinfelda Dan O’Keefe je u seriju uveo blagdan koji je još u šezdesetima stvorio njegov otac. Od obilježja Festivusa, u šezdesetima se sat stavljao u vreću koja bi se zakucala u zid. Ne pitaj.

Ništa od mrtvih drvaca, tijekom Festivusa se tvoj dom ukrašava aluminijskom šipkom, to je doprinos drugog scenarista Seinfelda – Jeffa Schaffera.

Ono što nam se najviše sviđa je tzv. “airing of grievances”, dio slavlja u kojem svima okupljenima kažeš što te muči vezano za njih same. Život bi bio znatno lakši kada bi se svi odnosi mogli ovako iskreno provjetriti. Da, tijekom Festivusa se kuka. Imaš pravo biti mrzovoljan – ako jesi. Nema pritiska da moraš trpiti kaos nastao zbog prevelikih i nestvarnih očekivanja.

Ove godine slavimo Festivus, previše toga se dogodilo da bismo glumili da je sve u savršenom redu dok dodajemo sol nepodnošljivim članovima dalje rodbine.