Mix

Elon Musk ljut zbog nedavnih medijskih izvještaja: Nesreća se dogodila prije dvije godina, a krivac nije humanoidni robot, tvrdi

Elon Musk o incidetnu u tvornici
Elon Musk o incidetnu u tvornici Foto: Shutterstock/kovop/Canva
Tehnološki div i izvršni direktor Tesle, Elon Musk, putem svog profila na društvenoj mreži X, prokomentirao je nedavna medijska izvještavanja o incidentu koji se dogodio u jednoj od njegovih tvornica.

Naime, nekolicina portala objavila je članak o navodnoj nesreći u kojoj je robot ozlijedio jednog od Teslinih radnika.

Izvještaji medija, poput Daily Maila i The Information, napisali su kako je inženjer, koji je radio na ažuriranju softvera, bio zarobljen i ozlijeđen od strane robotske ruke Kuka, u Teslinoj tvornici. Uz opis situacije dodali su i izjave svjedoka koji su dodatno dali uvid u cijeli događaj. Svjedoci su izvijestili da je inženjer bio prikliješten i krvario dok drugi radnik nije intervenirao aktiviranjem hitnog zaustavljanja rada stroja.

Musk tvrdi da su mediji krivo predstavili cijeli incident koji se dogodio prije dvije godine. Oštro ih je kritizirao zbog povezivanja tog incidenta s humanoidnim robotima Optimus, tvrtke Tesla.

Potvrdio je i teoriju jednog od korisnika platforme X koji je pretpostavio da je radnik pretpostavio kako je robotska ruka ugašena.

Korisnik se osvrnuo i na naslov navedenog članka, u kojemu piše da je robotska ruka „napala” radnika.

„Riječ napad pretpostavlja da je robot to učinio s namjerom. Robot je samo radio zadatak za koji je programiran. Očito je radnik mislio da je bio isključen, a nije”, napisao je, na što mu je Elon odgovorio potvrdom.

„Točno. Sramotno je što su mediji iskopali ozljedu od prije dvije godine koja se dogodila zbog jednostavne industrijske Kuka robotske ruke (koja se nalazi u svim tvornicama) i impliciraju da je to sada zbog Optimusa.“

Iako su mediji naznačili da nije riječ o humanoidnom robot, Musku su zasmetali pomalo senzacionalistički naslovi, koji su čitatelje naveli na takvo razmišljanje.

Bez obzira na to što se nesreća dogodila prije dvije godine i što krivac nije bio humanoidni robot Optimus, važno je spomenuti da je Muskova tvrtka prijavljena zbog nedostatka poduke za zaposlenike koji barataju ovakvim i drugim strojevima.

Tako je tijekom 2022. godine, Workers Defense Project podnio pritužbu u ime radnika Giga Texasa, američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), baš zbog navodnog nedostatka edukacije.

„Radnici su izjavili da su im, kada im je bila potrebna obuka, jednostavno poslane PDF datoteke ili slike certifikata putem SMS-a ili WhatsAppa u roku od nekoliko dana. Nema zamislivog načina na koji su radnici uopće mogli proći potrebnu obuku“ naglasila je odvjetnica Workers Defense Projecta, Hannah Alexander, lokalnoj podružnici NBC-a KXAN, prenosi Daily Mail.