Mix

Evo kako pomoću umjetne inteligencije možete ostvariti dodatnu zaradu

Zarada omoću umjetne inteligencija
Zarada omoću umjetne inteligencija Foto: Shutterstock/Hamara
Napredak umjetne inteligencije neupitan je. Iako se mnogi boje da će ostati bez posla jer će ih zamijeniti umjetna inteligencija, što se u nekim kompanija već događa, činjenica je da se, bar u trenutnom stadiju razvoja, alati UI mogu iskoristiti kako bi zaradili dodatne novca i skratili si vrijeme izrade određenog projekte.

Ovakvi alati posebno su korisni za kreativna slobodnjake tj. freelancere koji na taj način mogu izradu poslovnih zadataka znatno ubrzati.

„Mislim da je automatizacija ključna za smanjenje vašeg radnog opterećenja. Kada mi se klijent prvi put obrati, moram biti u mogućnosti brzo isporučiti hrpu informacija o uslugama i troškovima … na lijep, sažet i personaliziran način.“, rekao je Sean Audet, fotograf hrane koji koristi generativne AI alate, poput ChatGPT-a, za pisanje e-pošte i poslovnih planova, za CNBC Make It.

Sean Audet, profesionalni je kuhar koji je kroz vrijeme shvatio da ima oko za fotografiranje hrane. 2020. godine, svoju ljubav prema fotografiji pretvorio je u stalni posao.Umjetna inteligencija pomogla mu je u komunikaciji s klijentima, zbog čega ima više vremena za izradu svojih fotografija.

Audet je kroz program umjetne inteligencije, Midjourney, uređivao fotografije. Takva tehnologija mu omogućuje zamjenu pozadine, popravljanje malih nesavršenosti ili promjenu boje predmeta – ali ne u tolikoj mjeri da ju je spreman koristiti na profesionalnim projektima.

„Ponekad ćete dobiti iznenađujuće dobre rezultate… ali ako tehnologija može obaviti 90% posla, to nije dovoljno dobro kada radite s klijentima koji plaćaju puno novca. Dakle, utjecaj takvih alata na moje poslovanje još uvijek je relativno nizak”, kaže Audet. ”

S obzirom na to da alati i programi umjetne inteligencije još uvijek nisu usavršeni, njihova točnost nije uvijek stopostotna, ali dosta slobodnjaka koristi ovakve programe kako bi olakšali radno opterećenje te smatraju da je lakše ispraviti netočnosti sadržaja nego ga osmisliti od nule.

Nicole Cueto, konzultantica za odnose s javnošću, jedna je od njih. Dodatnu zaradu ostvaruje kao agentica za putovanja, a u siječnju, kad je Cueto započela s ovom zanimacijom, provela je pet do sedam sati planirajući jedan dan odmora. Korištenjem ChatGPT-a, filtrirane verzije Googlea, skratila je vrijeme pronalaska optimalnih putnih paketa za pola, tvrdi.

Tijekom izrade plana bilo bi riskantno osloniti se isključivo na Chat GPT, bez da se predloženi plan temeljito provjeri, ali Cueto kaže da nema ništa protiv provjeravanja činjenica. Tvrdi da je ovaj program učinkovitiji od korištenja internetskih pretraživača, a ušteda vremena omogućava joj preuzimanje većeg broja klijenata i bolju zaradu. Trenutno radi 10 do 20 sati tjedno, naplaćujući otprilike 42 dolara sat rada, a u samo jednom mjesecu zaradi oko 670 dolara.

Iako umjetna inteligencija već zauzima radna mjesta mnogih, zbog nje se na tržištu rada stvaraju se i novi poslovi. Tako su neke korporacije počele zapošljavati pomoćnike za izradu sadržaja, čiji je posao generirati blogove, biltene i postove na društvenim mrežama pomoću chatbota, a zatim provjeriti rezultate.

Stručnjaci kažu da se ovi poslovi, koji se također nazivaju uređivanje sadržaja UI, mogu platiti od 20 do 100 dolara po satu.

„Možete doslovce kopirati i zalijepiti transkripciju i reći chatbotu da pretvori određeni govor u članak na od 700 riječi koji sadrži pet savjeta'”, rekla je Angelique Rewers, osnivačica konzultantske tvrtke za mala poduzeća BoldHaus. Rewers je asistente za sadržaj AI nazvala „najvećom novom sporednom zaradom”, dodajući da bi pomoćnici trebali lektorirati sve što prikupe iz ChatGPT-a kako bi bili sigurni u točnost sadržaja.

Bez obzira na to što stvara nove poslove i prilike, teško je ne zapitati se koliko će radnicima, pogotovo u kreativnim poljima umjetnosti, pisanja i drugog, naštetiti razvoj umjetne inteligencije.