Udarni sport

Fizički ili intelektualni sport? Ovaj novi sport spoj je boksa i šaha, a nadmetanja su uzbudljiva

Šahovske figure na ploči i boksanje
Šahovske figure na ploči i boksanje Foto: Canva
Treba čuvati kralja, a i bradu

 Kad pomislite na neki od sportova nogomet, košarka, rukomet, atletika i bezbroj drugih sportova će vam prije pasti na pamet nego ovaj uzbudljivi hibrid šaha i boksa. Naime riječ je o sportu koji spaja intelektualno s fizičkim kako bi pronašao majstora obje kategorije, a nadmetanja su poprilično zanimljiva.

 



Isječak sporta na djelu nedavno je objavljen na X-u (Twitteru) računa Historic Vids. "Chess box mora biti najluđi sport u cijeloj povijesti", pisalo je uz objavu, a tu je tvrdnju teško zanemariti. U objavljenom se videu vidi kako dva natjecatelja prvo igraju šah u boksačkom ringu prije nego što dođu do stvarnog okršaja nekoliko trenutaka kasnije. Iz krajnosti u krajnost.

Dakle, kako točno funkcionira šahovski boks? Kao što možete i predvidjeti, dva borca igraju naizmjenične runde blic šaha i boksa dok jedan ne pobijedi matom ili nokautom. Vrlo jednostavno i učinkovito.
Ipak, to nisu jedina dva načina za pobjedu, jer je također moguće pobijediti istekom vremenskog ograničenja, kao u normalnom šahu, i boksačkom odlukom ako je u odgovarajućem šahovskom meču neriješeno.
\\folder\vezani_članak Hodanje i broj 10 000 Nije bitna kvantiteta, već kvaliteta Zaboravite 10 tisuća koraka dnevno! Ovo je brojka na koju se trebate koncentrirati
Kao što možete vidjeti iz viralnog videa, sportski događaj se održava u boksačkom ringu sa šahovskom pločom postavljenom na stolu u sredini ringa. Šahovski boks ima čak i vlastita upravna tijela u obliku Svjetske šahovsko-boksačke asocijacije i Svjetske šahovske boksačke organizacije.

Ovaj je ludi sport izmislio je crtač stripova Enki Bilal prije nego što ga je nizozemski umjetnik Iepe Rubingh kasnije prilagodio kao umjetnički performans. U posljednje mu je vrijeme popularnost jako porasla, do te mjere da je popularan u Velikoj Britaniji, Indiji, Finskoj, Francuskoj i Rusiji.